Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

ДИАГНОСТИКА НА ЦИРОЗА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ: РЕГЕНЕРАЦИЯ ВМЕСТО ЗАМЕСТВАНЕ – БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕРАПИЯТА СЪС СТВОЛОВИ КЛЕТКИ

Световният ден на хепатита на 28 юли е предназначен да запознае хората със заболяването. Това е възпаление на черния дроб, което обикновено се предизвиква от вируси и може да бъде едновременно остро и хронично.

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ХЕПАТИТА СЕ ОТБЕЛЯЗВА НА 28 ЮЛИ

Световният ден на хепатита, 28 юли, е предназначен да запознае хората със заболяването. Това е възпаление на черния дроб, което обикновено се предизвиква от вируси и може да бъде едновременно остро и хронично. Фокусът на този ден е превенцията, диагностиката и лечението на заболяване, което е глобален проблем, като около 500 милиона души страдат от хепатит В или хепатит С. Статистически диагнозата засяга всеки дванадесети човек. Около 400 000 до 500 000 пациенти с хепатит С живеят в Германия. Всяка година се добавят около 8 300 нови инфекции. Ако не се лекува, заболяването може да прогресира до цироза, рак на черния дроб и чернодробна недостатъчност. Всяка година 1,5 милиона души умират от хепатит B или C.

КАКВО Е ХЕПАТИТ?

Хепатитът винаги се предизвиква от увреждане и разрушаване на чернодробни клетки, наречени хепатоцити. Причинителните агенти обикновено са класическите вируси на хепатит. Тук експертите разграничават различни вирусни щамове, които са класифицирани съответно  като HAV към HEV. В допълнение, други вируси като херпес вируси (напр. Вирус Епщайн – Бар или цитомегаловирус), но също така и паротит или вирус на рубеола могат да доведат до хепатит при определени обстоятелства.

ЗАЩО СВЕТОВНИЯ ДЕН НАХЕПАТИТА СЕ ОТБЛЕЛЯЗВА НА 28 ЮЛИ?

Откривателят на вируса на хепатит В е американският лекар и антрополог Барух Самуел Блумберг. Неговият рожден ден, 28 юли 1925 г., бе избран за дата на Световния ден на хепатита.

През 1965 г. Блумберг изследва появата на различни генни варианти в кръвта на различни народи. Когато разглежда австралийските аборигени се натъква на протеин, който за първи път нарича Австралийски антиген. Той открива вируса на хепатит В –  просто не е знаел това. Протеинът е подложен на серия от тестове и кръстосани реакции. Асистентката на Блумберг – Барбара Вернер – взема кръвта си за отрицателна контрола. След известно време, обаче, кръвта й реагира положително, т.е. тя носи австралийския антиген в кръвта и развива хепатит В. Връзката е ясна: Вернер трябва да се е заразила, докато работи с австралийския антиген. Заедно с Ървинг Милман разбработват ваксина срещу хепатит. Вследствие на това Барух С. Блумберг получава Нобеловата награда за медицина през 1976 г. за заслугите си за „откритията на нови механизми в развитието и разпространението на инфекциозни болести“.

КАК МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕДАДЕН ВИРУСА НА ХЕПАТИТ?

Пътищата за предаване са разнообразни. Например, хепатит А се предава фекално-орално чрез контакт или инфекция с намазка. Особено в страни с ниски хигиенни стандарти, рискът от инфекция се крие в замърсената питейна вода, в консумацията на неизмити плодове и зеленчуци, пресни сокове или морски храни. За разлика от това, хепатит С обикновено се предава директно чрез контакт с кръв, например в среда на наркомани. Инферкцията може да настъпи и в следствие на татуировки и пиърсинг. Въпреки, че сексуалната инфекция е възможна, се случва много рядко. Въпреки това, рискът се увеличава с тежки сексуални практики, коинфекция с ХИВ и сексулани контакти с жени по време на техния цикъл. 

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ?

Много пациенти с хепатит имат сравнително малко симптоми в началото на инфекцията. Много от тях са подобни на тези на грипа – умора, болки в тялото или леко гадене. Не винаг, но е възможно урината на болния да потъмнее. Ето защо болните не обръщат внимание на симптомите, не и докато заболяването не стане хронично. Хепатит С се лекува самостоятелно само в около 30% от случаите. При 70 от 100 пациенти то преминава в хронично. Само на много късен етап, когато цирозата на черния дроб е вече необратима, болният изпитва болки или се наблюдава пожълтяване на очите.

КАК СЕ ЛЕКУВА ХЕПАТИТ?

Като стандартно лечение се препоръчва комбинирана терапия с модерни антивирусни лекарства и инхибитори. В миналото са прилагани много високи дози интерферон, което води до сериозни странични ефекти като проблеми с щитовидната жлеза, депресия и промени в кръвната картина. Благодарение на едно поколение нови лекарства, интерферонът вече не е необходим. Въпреки това, стандартната терапия е все още досадна и много скъпа. Лекарството трябва да се приема за дълъг период от време – от 24 до 48 седмици, в редки случаи дори до 72 седмици. Лечението се счита за успешно, ако шест месеца след края на лечението не се откриват вируси. Възможността за възстановяване от хепатит C (зависи от генотипа на вируса) е между 50 и 80%.

ХРОНИЧНИЯ ХЕПАТИТ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ЦИРОЗА

Ако хепатитът се открие късно, обикновено в организма вече са настъпили тежки увреждания на черния дроб. В такива случаи лекарите говорят за цироза на черния дроб – органът не може да се регенерира сам по себе си и да образува нови чернодробни клетки. Черният дроб е белязан поради прекомерното образуване на съединителна тъкан. Експертите говорят за фиброза, която също нарушава циркулацията на черния дроб или води до задръствания на входа на черния дроб. Не само хепатит, злоупотреба с алкохол, кистозна фиброза, тропически болести или тежко затлъстяване може да доведе до цироза. Спасението за болните в последния етап е само чернодробна трансплантация. Но списъците на чакащите за нов орган обикновено са пълни. Дори и при трансплантация  само в 55% от случаите, новият черен дроб в тялото на получателя работи правилно.

ТЕРАПИЯ СЪС СТВОЛОВИ КЛЕТКИ, ВМЕСТО ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ЧЕРЕН ДРОБ

Лекарите и пациентите се надяват на модерни алтернативи като терапията със стволови клетки. С тяхна помощ може да се възстанови собственият черен дроб. В лаборатораторни условия успешно са размножени чернодробните клетки. Въпреки това, прозорецът на възможностите между култивирането в петриевото стъкло и успешната терапия в органа е все още твърде тесен. Изследванията търсят начини за по-целенасочен контрол на процесите и процедурите.

Поради липсата на подходящи чернодробни донори, тенденцията при лечението на чернодробна цироза е очевидно към „регенерация вместо заместване“ – благодарение на модерната терапия със стволови клетки.

В MKK4 генът вероятно е ключа за разплитането на загадката. Ако този ген е преднамерено изключен, по-старите чернодробни клетки могат успешно да регенерират черния дроб. При лабораторните изследвания хепатоцитите нарастват правилно в черния дроб само през първите няколко дни. Но за успешна терапия със стволови клетки учените трябва първо да увеличат клетките в лабораторията при оптимални условия до достатъчно голям брой. Само тогава те могат да бъдат трансплантирани отново на пациента.

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА СЪХРАНЕНИЕТО НА СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ ВЕДНАГА СЛЕД РАЖДАНЕТО?

Основата за терапията със стволови клетки са винаги стволовите клетки. По етични причини са достъпни само стволови клетки от възрастни. Благодарение на съвременните процедури, те могат да бъдат получени от костния мозък или други тъкани. Стволовите клетки от пъпната връв са особено интересни за медицинска употреба, тъй като се взимат и замразяват лесно и напълно безболезнено веднага след раждането. В студения сън те не остаряват, а заболявания, дължащи се на вирусни, бактериални и гъбични инфекции, не могат да им навредят. Така че, е възможно в по-късен етап от живота да могат да се инициират важни процеси по регенерацията и възстановяване на организма. Освен това, неонаталните стволови клетки имат висок потенциал за пролиферация. Това означава, че те имат изключителната способност да се делят, което е особено важно за тъканното инженерство.

Ние, от Vita 34 се чувстваме ангажирани и смятаме, че  всяко дете трябва да получи шанс да има налична своя проба със стволови клетки. Като най-опитната банка за съхранение на стволови клетки, в която пробите от стволови клетки, съхранявани по най-високите стандарти за качество, вече са били използвани няколко десетки пъти, ние създадохме атрактивни оферти за бъдещите родители. В допълнение, ние сме ангажирани с нашия собствен отдел за проучвания и развитие в изследването на стволовите клетки. Ние оформяме медицината на бъдещето! Наскоро бяхме удостоени с награда за топ новатор на MSE (Materials Science Engeneering). Също така не се уморяваме да информираме бременните жени и техните семейства, както и лекарите и акушерките, за потенциала на стволовите клетки от пъпната връв. Нашите консултанти ще отговарят на всички въпроси относно изследванията и терапиите със стволови клетки.