Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

КАНЕЛА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ: РАЗРЕШЕНО ИЛИ ЗАБРАНЕНО?

Зимният сезон е съблазнителен: навсякъде мирише на бадеми, ванилия и канела. Звездният готвач и „папата на подправките“ Алфонс Шубек многократно посочват: „Човекът не напълнява между Коледа и Нова година, а между Нова година и Коледа.“

Зимният сезон е съблазнителен: навсякъде мирише на бадеми, ванилия и канела. Звездният готвач и „Папата на подправките“ Алфонс Шубек многократно посочват: „Човекът не напълняват между Коледа и Нова година, а между Нова година и Коледа.“

КЛАСИЧЕСКАТА КОЛЕДНА МАСА ПОЧТИ ВИНАГИ ВКЛЮЧВАНА КАНЕЛА

Ванилия, кардамон, анасон или канела са сред традиционните коледни аромати. В зависимост от рецептата, списъкът на съставките може да бъде по-дълъг или по-кратък. С подправките обаче, всяка бременна жена трябва да внимава, защото те не се използват само за вкус: много от тях имат храносмилателна, стимулираща апетита или антибактериална функция. Подправките се използват от векове в народната медицина срещу всякакви болести. Някои подправки и билки могат дори да предизвикат контракции.

Канелата е едно древно лекарство, което се извлича от кората на канеленото дърво. Родината на канелата е Югоизточна Азия. Канеленото Цейлонско дърво идва от триграничния регион на Шри Ланка, Мианмар и Бангладеш. Канелата, която се извлича от касиевото дърво, расте в Китай. Междувременно Индонезия е основната зона на растеж за този сорт канела. От Югоизточна Азия канелата започва своя триумфален поход по света. Днес, канелата обикновено се предлага в две форми в търговията – на пръчки или на прах.

Канелата е естествено болкоуспокояващо. При консумацията на канела тялото отделя простагландин, който отпуска мускулите.

Подправката се цени не само заради аромата си, но и заради ефекта си. Например, канелата има положителен ефект върху нивото на кръвната захар, стимулира метаболизма и по този начин изгаря мазнините и предпазва пикочните пътища от цистит. Но бременните жени трябва да знаят, че канелата може също да предизвика контракции.

КАНЕЛАТА МОЖЕ ДА СЪДЪРЖА КУМАРИН

Сезонът обаче позволява употребата на канела в умерени количества. Експертите са изчислили, че една жена трябва да изяде 300 грама канела, за да предизвика контракции. Проблемът с канелата е различен: той се нарича кумарин. Канелата съдържа не само канелен алдехид като основен ароматизатор, но също така и вторичното растително вещество кумарин. Големите количества кумарин могат да причинят силно главоболие, замаяност и повръщане. Кумаринът се счита за токсичен за животните и вреден за бъбреците в големи количества.

На пазара се предлагат два вида канела: висококачествената Цейлонска канела и по-евтината канела от касия. Цейлонската канела често се предлага директно като канела. Според организацията Stiftung Warentest почти не се открива кумарин в Цейлонската канела, докато канелата от касия може да съдържа сравнително голямо количество кумарин. 

ЦЕЙЛОНСКАТА КАНЕЛА Е ПО-ДОБРАТА КАНЕЛА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА

Ако не искате да пропуснете типичния вкус на канелата по време на  бременността по Коледните празници, трябва да следвате три прости съвета:

Печете вкъщи: Трябва да знаете точно какво има в печивата. В промишленото производство на коледни бисквитки по икономически причини, се пести от качеството на суровините.
Купувайте био продукти: Има големи различия в качеството на канелата. Канелата с органично качество е много по-скъпа, но се предлага и висококачествената Цейлонска канела.
Предпочитайте пръчиците  канела: Канелените пръчици могат лесно да се стрият с ренде за подправки. Най-външния слой на канелата съдържа най-голямо количество кумарин. Препоръчително е той да се маха. При обработката на канелата на прах тези части на кората могат да попаднат в изходния материал и по този начин в праха от канела.

ИЗКЛЮЧЕТЕ ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ СЪДЪРЖАЩИ КАНЕЛА

Дневната консумация на два грама канела при възрастни се счита за безвредна, тъй като не превишава границата от 0,1 милиграма кумарин на килограм телесно тегло. Федералният институт за оценка на риска обаче, изрично предупреждава за капсулите с канела по време на бременност. Преди всичко диабетиците са изложени на риск, тъй като капсулите се продават като хранителна добавка за понижаване на нивото на кръвната захар. Те могат да съдържат големи количества кумарин. В допълнение, количеството на цинамалдехида също е по-високо. По този начин нероденото дете може да бъде увредено. В допълнение, за да се предпази бебето в утробата, трябва да се откажете от употребата на етерично масло от канела по време на бременност, например при ароматерапия.

Не позволявайте на всичко това да развалят магията на зимния сезон! Ако знаете опасностите, можете да ги избегнете умело. Насладете се на бременността и изпечете коледните си бисквитки! Всичко, разбира се в умерени количества, е позволено.

Vita 34 пожелава на вас и вашите близки един спокоен Коледен сезон!