Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

КЪРВЕНЕ ОТ НОСА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Повечето бременни жени се оплакват от непрестанен глад или от запек. Има и такива, които страдат от кървене от носа. В такива случаи жените се питат дали това е нормално или е повод за притеснение.

Повечето бременни жени се оплакват от непрестанен глад или от запек. Има и такива, които страдат от кървене от носа, което започва само и без причина. В такива случаи жените се питат дали това е нормално или трябва да се притесняват. Вита 34 събра информация и полезни съвети за кървенето от носа по време на бременността.
Най-важната новина е, че няма място за безпокойство. Експертите дори са на мнение, че това е напълно нормално явление по време на бременността. Въпреки това е желателно жените да се обърнат към наблюдаващият ги гинеколог, за този така досаден проблем. Специалистът ще предприеме последващи изследвания, за да изключи вероятността от неразкрита хипертония, която да повиши кръвното налягане или да доведе до нарушение в кръвосъсирването. 

Кървенето от носа принадлежи към симптомите на бременността

На медицински жаргон кървенето от носа се нарича епистаксис. Всъщност това е безболезнен знак на бременността.  По време на бременността  се наблюдава по-добро кръвоснабдяване на всички лигавици, следователно това засяга носа. Много бременни жени имат запушен нос, като при настинка. Особено през зимата, по време на отоплителния сезон, назална лигавица има склонност да се разкъсва и да кърви внезапно, а причина за това е сухият въздух. 

Превантивни мерки срещу епистаксиса по време на бременността

Мерките срещу кървенето от носа по време на бременност трябва да се вземат от самото начало. Всяка бременна жена трябва да се увери, че лигавиците на носа й не изсъхват. За това е необходимо винаги да се приемат достатъчно течности. От друга страна, бременните трябва да осигурят приятен вътрешен климат в апартамента. За увеличаване на влажността, може да се използват зелени растения като апирус или цветето Монстера. Техните много и големи листа изпаряват вода. Дори една купа с вода върху нагревателя може да бъде използвана като овлажнител на въздуха.


Съветите на Vita 34

Купете си хигрометър. Не струва много, а е ценен помощник, с който ще следите влагата на въздуха в помещението. Експертите препоръчват влагата е да между 40 и 60 %. 


Симптомът „запушен нос“ може да се контролира с назален спрей. Лекарите и акушерките препоръчват спрей за нос, на основата на физиологичен разтвор. Дори носните душове могат да бъдат много ефективни. Назалните мехлеми с активна съставка декспантенол правят зарастването на малките рани по-бързо и по този начин действат срещу разкъсване на носната лигавица.

СПЕШНИ ПРОЦЕДУРИ СРЕЩУ КЪРВЕНЕ ОТ НОСА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА 

Въпреки всички превантивни усилия кръвотечението може да се върне отново и отново. Като бъдеща майка винаги трябва да имате пакетче носни кърпички в чантата си. Като първа помощ е препоръчително да седнете с наведена напред глава и да оставите кръвта да тече.
Винаги дръжте студен компрес в хладилника, така ако кръвотечението започне у дома, ще може да го използвате – поставете го в областта на шията. Студът кара кръвоносните съдове  да се свият леко.  Това намалява притока на кръв и спира кървенето по-бързо.  При тежки кръвотечения от носа помага притискане на засегнатата ноздра за пет до десет минути.

Между другото  кръвотечението от носа престава след раждането.

Vita 34 ви пожелава да се наслаждавате на хубаво време и по-рядко да страдате от кръвотечение от носа по време на бременноста. Не забравяйте да се информирате своевременно за ценната пъпна връв, защото  уникална възможност да имате  стволови клетки от кръв и тъкан на пъпна връв  за детето си, има само веднъж в живота – скоро след раждането! Ако изпуснете тази възможност, неонаталните стволови клетки със своите специални свойства ще са безвъзвратно загубени.