Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА: СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ МОГАТ ДА СПРАТ ЗАБОЛЯВАНЕТО

Последният ден на месец май е определен за Световен ден на множествената склероза (World MS Day). От 2009 г. насам този ден има за цел да запознае обществото с „болестта на хиляди хора”.

31 МАЙ Е СВЕТОВНЕН ДЕН НА МНОЖЕСТВЕНАТА СКЛЕРОЗА (МС)

Последният ден на месец май е определен за Световен ден на множествената склероза (World MS Day). От 2009 г. насам този ден има за цел да запознае обществото с „болестта на хиляди хора”. Асоциации, групи за самопомощ и клиники, специализирани в лечението на множествена склероза канят обществеността на благотворителни концерти, експертни лекции и много други събития.

МНОЖЕСТВЕНАТА СКЛЕРОЗА Е ЕДНА ОТ НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ БОЛЕСТИ 

Според статистиката около 400 000 души само в Европейския съюз живеят с диагнозата множествена склероза. По света има около 2,5 милиона болни. В Германия са засегнати около 122 000 пациенти – на 100 000 души има 149 болни. Симптомите на множествена склероза са различни. Те варират от тежка умора и изтръпване, през болки в крайниците до загуба на реч и способност за движение.

Заболяването, което може да се намери в литературата с латинското наименование „encephalomyelitis spreadinata“ (ED), е автоимунно заболяване. То идва от свръхчувствителни отбранителни клетки на имунната система към хронично възпаление, което в крайна сметка разрушава нервните влакна в централната нервна система. По време на този процес, невронните клетъчни слоеве се атакуват и разрушават. Медуларните обвивки са обвити в защитния миелинов слой. Това осигурява изолирането на процесите на нервните клетки. Ако миелинът се разруши, нервните импулси вече не могат да се предават правилно. Множествената склероза е заболяване на централната нервна система. Следователно тя не се ограничава до бялото вещество в мозъка или гръбначния мозък. Заболяването може да бъде предизвикано от почти всеки неврологичен симптом.

Изследователите приемат, че редица фактори предизвикват заболяването: може да съществува генетична чувствителност за МС, въпреки че множествената склероза далеч не е класическа наследствена болест. Въпреки това, съвременните изследвания показват, че при това заболяване – както при други автоимунни заболявания като диабет или болест на Крон – съществуват някои гени, които увеличават риска от заболяване. Инфекции с бактерии като хламидия или вируси като Епщайн-Бар могат да хиперсензитират имунната система, и да реагират на собствения миелин на тялото. Експертите подозират, че има кръстосана реакция. Връзката между тютюнопушенето, затлъстяването, нарушенията на метаболизма, липсата на витамин D, също може да бъде открита и по този начин да се вземе под внимание като причина за заболяването. Други проучвания показват, че животът с братя и сестри в ранна възраст намалява последващия риск от МС.

НА ХОД СА НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА НОВИ ТЕРАПИИ В БОРБАТА СРЕЩУ МС

Въпреки усилените изследвания, към този момент множествената склероза не е лечима. Въпреки това, протичането на заболяването може да се забави с различни терапии. Ранната рехабилитация и координираните упражнения гарантират, че повечето от пациентите могат да продължат да бъдат независими в продължение на много години след началото на заболяването.

Пациентите с тежка МС могат да се надяват на успеха на терапията със стволови клетки. С помощта на трансплантация на стволови клетки, имунната система се възобновява, така че атаките върху миелиновата обвивка могат да бъдат спрени и по този начин увреждането на нервните клетки може да бъде спряно.

Неотдавнашно проучване на дългосрочните последици от трансплантацията на стволови клетки показва, че в 91,3% от пациентите не се наблюдава по-нататъшно развитие на заболяването в рамките на пет години. По този начин, прогресията на множествената склероза е спряна, постепенното влошаване на състоянието също е спряно. Изследователите от Института за рак на кръвта в Денвър, Колорадо, САЩ, дори са установили, че някои от симптомите при пациентите са се подобрили. В проучването HALT 24 пациенти с МС са лекувани с терапия със стволови клетки.

За да се сведе до минимум рискът от усложнения, пациентите със сигурност трябва да се свържат със специализиран център. По време на фазата на аблация, когато собствените стволови клетки са унищожени от химиотерапия и радиация, винаги могат да възникнат инфекции. Във фазата на ремисия след трансплантацията имунната система постепенно започва да работи, тъй като новите стволови клетки трябва да пораснат в костния мозък. Затова пациентите прекарват първите няколко седмици в изолацията. В тези случаи донорските стволови клетки могат да предизвикат тежки реакции на отхвърляне.

VITA 34 – ЕКСПЕРТЪТ В СЪХРАНЕНИЕТО НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ

В продължение на много години Vita 34 се ангажира да гарантира, че всяко дете има шанса да използва своите стволови клетки в случай на нужда. Най-подходящи за това са младите стволови клетки от пъпната връв, защото те има способността да се разделят, приспособими са и все още не повлияни от факторите на околната среда. Ето защо лекарите виждат така наречените неонатални стволови клетки като идеален метариал за медицински приложения, тъй като проучванията показват, че тези стволови клетки са в състояние да изпълняват важни задачи за регенерация и възстановяване на организма.

Въпреки това, за вземането на проба с неонатални стволови клетки, е налице само кратък времеви прозорец веднага след раждането. За целта трябва да се пробие пъпната вена и да се събере богатата на стволови клетки кръв от пъпна връв. Може да се съхрани и част от тъканта на пъпната връв. Цялата процедура е напълно безопасна и безболезнена за майката и детето.

Кръвта от пъпна връв и тъкан от пъпна връв, трябва да бъдат подготвени и замразени в рамките на 48 часа в чистите помещения на лабораторията. След това могат да продължат да съществуват десетилетия в криогенния резервоар. В случай на нужда, те са на разположение и могат бързо да бъдат размразени и използвани.

Между другото … Можете да се свържете с експертите на Cells4Good 365 дни в годината, а не само в Световния ден на МС, ако имате въпроси за потенциала на стволовите клетки при множествена склероза. Пишете ни или се обадете на безплатната гореща линия!