Тъканна Банка №1 В Германия!Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 18:00

Стволовите клетки от пъпната връв


Стволовите клетки могат да регенерират телата ни за цял живот. Те са склонни да стареят като нас и да се делят, възобновяват и възстановяват все по-малко с напредване на възрастта, за това процесът на стареене става видим.

Тъканта на пъпната връв съдържа голямо количество млади, жизнеспособни стволови клетки и представлява обещаващ източник за лечение в регенеративната медицина и имунологията.

Изборът за съхранението на тъкан от пъпната връв е сравнително нова възможност пред младите семейства. Мезенхимните стволови клетки (MCК), имат способността да се диференцират in vitro. Досега MCК са изолирани от костен мозък, мастна тъкан и други съединително-тъканни структури. Въпреки това, тъканта на пъпната връв изглежда е един от най-богатите източници на MCК: според американско проучване най-наситена със стволови клетки е тъканта от пъпната връв, следвана от костния мозък на второ място и мастната тъкан на трето място.

Поради високия потенциал за диференциация, учените и лекарите се надяват да разработят екстензивни терапии с помощта на МСК. В допълнение към потенциала на мултипотентните стволови клетки, МСК имат имуноподтискащо и имуномодулиращо действие. Понастоящем МСК се използват в над 4000 клинични проучвания в световен мащаб, напр. при заболявания на съдовата система, при автоимунни заболявания или при артроза на ставите. Вече става очевидно, че автоложните МСК се използват по-често от алогенните стволови клетки. Младите, здрави МСК (както и в тъканта на пъпната връв) имат по-добри характеристики от тези на МСК, придобити по-късно в живота или от пациенти с хронични заболявания.
 

ТЪКАННА БАНКА СЕЛСФОРГУД ЕООД © 2021