Тъканна Банка №1 В Германия!Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 18:00

ТЪКАНТА НА ПЪПНАТА ВРЪВ – ОСОБЕНО БОГАТА НА ЦЕННИ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ


Пъпната връв е връзката между майката и детето. Тя съдържа много кръвоносни съдове, в които кръвта на пъпната връв пулсира. За да бъдат защитени, те са покрити с тъкан от пъпна връв, която ги предпазва и поддържа.

Тази тъкан от пъпна връв съдържа особено голям брой мезенхимни клетки и затова е интересна за терапиите със стволови клетки. Vita 34 е единствената частна  банка в Германия, сертифицирана да съхранява тъкан от пъпна връв. При съхранение на кръв от пъпна връв и тъкан от пъпна връв получавате двойно по-голямата мощ на стволовите клетки.
Под картинката - Напречно сечение на пъпната връв. Пъпната вена, която провежда богата на кислород кръв от плацентата към бебето, е лесно разпознаваема. Двете пъпни артерии отнасят от детето  въглероден диоксид и бедните на хранителни вещества кръв. Вартоновата пихтия служи като защитен и запълващ материал. Пъпната връв съдържа голям брой мезенхимни стволови клетки.

СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ОТ ПЪПНА ВРЪВ

В тъканта на пъпната връв, видът на мезенхимните стволови клетки (МСК) се съдържа в особено висока концентрация.

В момента мезенхимните стволови клетки се използват в повече от 500 клинични изпитвания в световен мащаб - при заболявания на съдовата система, при автоимунни заболявания или ставен артрит. В допълнение, при левкемия след трансплантация с чужди кръвни стволови клетки, МСК могат да инхибират нежеланите реакции на имунната система и по този начин да намалят отхвърлянето. Така наречената реакция на присадката срещу гостоприемника (GvHD), за съжаление е ужасно усложнение.

Понастоящем е очевидно, че ендогенните (автоложни) мезенхимни стволови клетки се използват по-често от алогенни стволови клетки от донор. Изследователските области на регенеративната медицина са много обширни и обещаващи. Лекарите и учените се надяват, че бъдещето ще открие още по-широкообхватни възможности за лечение на заболявания, използващи мезенхимни стволови клетки.

НО КАК СЕ СЛУЧВА ЗАМРАЗЯВАНЕТО НА ТЪКАНТА ОТ ПЪПНАТА ВРЪВ?

Процесът по вземането на стволовите клетки от тъканта на пъпната връв започва в родилната зала: След като бебето е отделено от майката, кръвта от пъпната връв се събира в стерилен сак. Следва вземане на възможно най-голяма част от пъпната връв. Компонентите се изпращат по куриер към лабораторията на Vita34. 

Усъвършенстването на процедурата по съхранението на тъканта е отнело много време. Процесът на запазване на цяла пъпна връв е дори по-сложен от криоконсервацията на кръвта от пъпна връв.

„Пъпната връв, която получава Vita 34 за съхранение, може да бъде повече от 50 см. Колкото по-дълга е тя, толкова повече стволови клетки ще бъдат извлечени по-късно.“ Д-р Марио Леман (Ръководител производство)

Най-голямото предизвикателство при съхранението на тъкан от пъпна връв е колонизацията на микробите. Естественото раждане не е стерилно. За да се гарантира, че това няма ефект върху по-късната обработка на стволовите клетки от пъпна връв, се използва специална кутия за временно съхранение. Тя съдържа специален транспортен разтвор, в който пъпната връв се вкарва директно след отрязването. Веднъж постъпила в лабораторията, пъпната връв отново се дезинфекцира, почиства и измива. След това частите от пъпната връв се замразяват в специална торбичка, поставена в алуминиева касета, при около -180 ° С.

Vita 34 е единствената банка за съхранение на тъкан от пъпна връв в Германия. При съхранение на кръв от пъпна връв и тъкан от пъпна връв детето Ви получава стволови клетки с двойна мощ.

ТЪКАННА БАНКА СЕЛСФОРГУД ЕООД © 2022