Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

Пътуване по време на бременност

СЪВЕТИ КЪМ БЪДЕЩИТЕ МАЙКИ

Всеки иска да пътува! Особено бъдещите майки, които имат нужда от почивка преди да дойде голямото събитие. 

КОГА Е НАЙ-ДОБРОТО ВРЕМЕ ЗА ПЪТУВАНЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА?

Най-доброто време за пътуване по време на бременност е вторият триместър. През първото тримесечие на бременността специалистите съветват да се избягва пътуването, защото в този момент рискът от спонтанен аборт е голям. Някои жени страдат и от гадене. В последния триместър на бременността, от друга страна, нарастващата обиколка на корема  често причинява болки в гърба. Дългия престой в седнало положение може да създаде дискомфорт.

КЪДЕ ИСКАТЕ ДА ПЪТУВАТЕ?

В продължение на години най-популярните дестинации включват Майорка и Канарските острови, Турската ривиера и гръцките острови като Крит, Корфу и Родос. По принцип тези дестинации са идеални и за бременни жени, тъй като не се изисква нито полет на дълги разстояния, нито има опасност от заразяване с малария или жълта треска. Въпреки това, когато пътуват, бременните жени трябва винаги да следят хигиената, за да се предпазят от хепатит и диарийни заболявания и  трябва да ядат само прясно измити плодове или да пият само бутилирана вода.

Всеки, който обмисля съхранението на стволови клетки като родители, трябва да погледне отблизо историята на предпочитаната банка, преди да извърши пътуването. Изброени по-горе заболявания, могат да доведат от анормални лабораторни стойности до изключване на възможността за съхранение. Следователно не се препоръчва пътуване до райони с повишен риск от инфекции като Югоизточна Азия, Индия, Централна Америка или Централна Африка.

На бременните жени се препоръчват пътувания в Европа. Въпреки това бъдещите майки трябва да избягват южните страни в средата на лятото, защото дори температурите над 28 градуса са огромна тежест за циркулацията на кръвта по време на бременност. При излети в планината е по-добре да се избягват височини над 1800 метра – бременните са застрашени от недостиг на кислород.

КАКВИ ДОКУМЕНТИТЕ ТРЯБВА ДА ВЗЕМАТ БРЕМЕННИТЕ СЪС СЕБЕ СИ?

Ако пътуването се случва в последния триместър, е задължително да включите към багажа си сета за вземане на пробата. В ръчния багаж за пътуването сложете карта на здравното си осигуряване. Във всички случаи, бременните жени трябва да се подсигурят както с международна здравна застраховка, така и със  застраховка за отмяна на пътуването.

Пациентите, които трябва да приемат лекарства, трябва да се консултират със своя лекар или фармацевт за правилното съхранение и транспортиране на медикаментите по време на пътуването. А тези, които се свързват предварително с гинеколог на мястото към което пътуват, се чувстват още по-спокойни.

НА КАКВО ДА ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ, КОГАТО ПЪТУВАТЕ СЪС САМОЛЕТ?

Когато пътувате по въздух, трябва да се отбележи, че много авиокомпании изискват медицинско свидетелство от 29-та седмица от бременността, което може да е с давност само няколко дни. Повечето авиокомпании не позволяват полети на бременни жени от 36 г.с. до края на бременността, тъй като вероятността бебето да се покаже на бял свят в облаците е голяма. Бременните жени трябва да обърнат внимание на резервацията си, ако полетът за връщане ще се проведе след 35-та седмица.

При резервиране на полет почти задължително е да се избере място до пътеката или на първия ред. За бременните жени е важно да се раздвижват на всеки час. Директният контакт с авиокомпанията трябва да се осъществи, дори ако не е необходимо медицинско свидетелство. Така че, да можете да резервирате възможно най-рано място до пътеката или на първия ред. Там мястото за краката е по-голямо и ставането между тях е по-лесно. Това трябва да се прави от бременни жени по време на полет поне веднъж на час, за да се повиши кръвообращението и по този начин да се сведе до минимум рискът от тромбоза. Също така дрехите играят немалка роля. Благодарение на разликите в налягането, дори и обикновените дънки могат  да ви притиснат и да увредят кръвообращението. Затова предпочитайте да пътувате със свободно и удобно облекло.

Много хора не пият достатъчно течности по време на полет- поради страх от прекомерно уриниране. Особено запознати с този проблем са и бременните жени. Въпреки това те трябва пият достатъчно течност по време на пътуването. Основното правило е: минимум чаша вода на всеки час.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ИМА ПРЕДВИД  ПРИ ПЪТУВАНЕ С КОЛА?

По време на бременността семейството трябва да избере стратегията „да пътуваме удобно с колата“. Това означава: Правете почивки на всеки половин час и използвайте времето за кратка разходка или някои йога упражнения на чист въздух. Преди потегляне, бременните жени трябва винаги да се уверяват, че са закопчали правилно колана. Той трябва да се движи под корема, а презрамката да седи над гърдите. Моля, не деактивирайте въздушните възглавници, защото ако седалката е в правилната позиция, въздушната възглавница осигурява допълнителна безопасност за майката и нероденото дете в случай на злополука. Ако шофирането може да се избегне, бременните жени не трябва да шофират през последния триместър от бременността,

Ако бременните жени се придържат към съветите и препоръките на своя лекар, нищо не пречи на спокойна почивка. Това означава: отпуснете се и очаквайте с нетърпение бебето!