Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

ПОХАПВАНЕТО ПО ВРЕМЕ НА РАЖДАНЕ Е ПОЗВОЛЕНО

Доскоро на бременните жени се препоръчваше да не ядат и да не пият преди и по време на раждането. Днес тази идея е отдавна остаряла.

До скоро бременните жени бяха съветвани да не консумират храни и напитки към момента на раждането. Препоръката се основаваше на страха, че бременната жена може да се задави и това да доведе до сериозни усложнения.  Днес тази теза отдавна е остаряла.

От 2015 г. насам няма причина да следваме тази препоръка. По това време канадски учени направиха изследване, което ясно показа, че предполагаемият риск от задавяне по време на раждането е много нисък. Вместо това, здравите жени трябва да се  възползват от възможността за лека закуска, тъй като фазите на раждането и самото раждане са също толкова изтощителни, колкото и маратон. 

СЪВРЕМЕННАТА МЕДИЦИНА ПОЗВОЛЯВА ЛЕКИ ЗАКУСКИ ПО ВРЕМЕ РАЖДАНЕТО 

В своето мета-проучване канадските учени извършиха общо 385 подпроучвания. Според данните, твърдението че здравите жени могат да се задавят по време на раждане, трябва да се разглежда като отживелица. В Обединеното кралство, например, не е имало такава смърт в периода от 2000 до 2005 г. Факт е, че данните от 40-те години на миналия век изглеждат  различно. По това време е имало 1,5 смъртни случая на 1000 раждания поради усложненията.

Препоръката, че жените могат да пият само няколко глътки вода по време на раждането, може да бъде проследена до проучвания на американския лекар Curtis L. Mendelson. През 1949 г. той публикува тревожно проучване, което показва, че майките, които консумират храна и течности по време на раждането, имат значително повишен риск от усложнения при раждането. Строгата забрана за ядене днес може да се дължи на факта, че по това време е било обичайно жените да получават обща анестезия в случай на прекъсване на нормалното раждане, за да се премине към цезарово сечение. Междувременно обаче лекарствата, които се използват по време на раждане са се развили значително. Днес цезарово сечение рядко се извършва под обща анестезия. Вместо това се предпочита перидуралната или спиналната анестезия. Така жените остават в съзнание.

Дори ако е необходима обща анестезия и жената е яла преди това, хирургичният екип може ефективно да предотврати усложненията при раждащата  жена с определени медицински процедури. Има само няколко фактора, които се противопоставят на хапването по време на раждане. Те включват силно наднормено тегло на бъдещата майка, но също и използването на силни аналгетични лекарства.

Малката закуска по време на раждането дава енергия на майката и бебето

Забраната за лека закуска по време на раждането, в повечето случаи, може да има негативен ефект. Раждането е процес, който отнема много енергия. Ако тялото не може да използва наличните калории трябва да прибегне до резервите от мазнини. Превръщането на мазнините в енергия е свързано с повишаване на киселинността на кръвта на майката и бебето. Експертите са на мнение, че това може да има отрицателен ефект върху родовата дейност. Ако майката не може да избута бебето в таза, самото раждане ще отнеме по-дълго време. 

Препечена филийка или сухар са най-препоръчителни, oризът, макароните, картофите също осигуряват ценни калории. Пресните или сушени плодове също са подходящи. Все по-често в родилните зали се срещат така наречените енергийни бомби състоящи се от ядки и сушени плодове. Предимството им е, че могат да бъдат приготвени много бързо – веднага щом „бебешката аларма“ звънне
Относно напитките родилките могат да пият вода, чайове и някои сокове. Сокът от портокал или грейпфрут трябва да се избягва, тъй като може до доведат до гадене. 

Препоръчително е да има няколко малки закуски

Като правило, раждащата жена винаги трябва да яде и пие толкова, че да не се чувства прекалено сита. В идеалния случай се приема малка закуска и чаша вода на всеки час. В хода на раждането обаче потребностите на жената, която ражда, се променят интуитивно. С началната фаза на втория етап от раждането, никоя жена няма смисъл да яде и пие, защото тогава тялото мобилизира всички резерви и завършва чудото на раждането.

След раждането, родителите държат за пръв път малкия човек в ръцете си. Това малко чудо най-накрая става реално, то диша, маха с ръце и крачета и плаче. Тъй като емоциите в родилната зала са много, всички важни неща трябва да бъдат предварително уредени и обсъдени с медицинския персонал. За съжаление, периодът, в който може да се вземат проби от кръв и тъкан от пъпна връв е много кратък. Процедурата се извършва от лекар или акушерка. Тъй като пъпната връв няма нервни клеки, извличането на стволовите клетки е напълно безболезнено.