Тъканна Банка №1 В Германия!Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 18:00
Стволовите клетки - градивни елементи на живота

Добри причини за съхранението на стволови клетки. Защо трябва да го направите?

 

Този вид клетки има три специални характеристики:

1. Стволовите клетки могат да се специализират. Те могат да превърнат дъщерните клетки в специализирани клетки след клетъчното делене. По този начин те допринасят за развитието на  нови кръвни, мускулни, нервни или костни клетки, които се формират постоянно. По този начин се заменят наранените или болни клетки. Следователно, стволовите клетки приемат важни механизми за регенерация и възстановяване в организма.
2. Стволовите клетки могат да се обновяват чрез репликация. Те могат да се разделят и да се произвеждат копия със същите свойства.
3. Стволовите клетки са универсални клетки. Те все още не са се развили в клетъчни типове със специфични функции.
Заради тези характеристики стволовите клетки са толкова интересни за регенеративната медицина и за терапевтичното приложение.

СТОЛОВИ КЛЕТКИ - ОСНОВА ЗА РЕГЕНЕРАЦИЯ, СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ И „РЕМОНТ“ НА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

Всяка от приблизително стоте милиарда клетки в тялото на възрастен произхожда от една стволова клетка. Естествените задачи на стволовите клетки са изграждането, регенерирането и подновяването на организма. В хода на човешкия живот тези способности намаляват. Ето защо младите и жизнеспособни стволови клетки от пъпна връв са от особен интерес за медицинските приложения.
Тялото на новороденото съдържа безброй работливи, мощни и жизнеспособни стволови клетки. В продължение на девет месеца те създават новото човешко същество. По-късно те ще спомогнат за поддържането на възстановителния механизъм на тялото през целия живот.

Прочетете следващите страници, за да научите повече за специалните характеристики на стволовите клетки и техния потенциал в прилагането на терапии със стволови клетки.

Знаете ли, че...?


  • Руският хистопатолог Александър Максимов постулира за първи път съществуването на стволови клетки през 1909 г. Той изследва човешкото развитие на ембриона и се интересува предимно от хемопоетичните процеси. Неговите основни предположения все още са валидни. Едва през 1961 г. канадски учени успяват да докажат съществуването на кръвни стволови клетки.
  • Дълго време догмата, че нервните клетки в мозъка не могат да се обновят, преобладаваше в медицината. Това се оказа грешка, когато шведският учен Питър Ериксон открива (през 1998 г.), че нови нервни клетки се образуват постоянно от невронните стволови клетки в мозъците на възрастните.
  • Стволовите клетки могат да бъдат извлечени от кръв или костен мозък. По-лесно и напълно безопасно е да бъдат извлечени от пъпната връв. Кръвта от пъпна връв и тъкан от пъпна връв съдържат големи количества незамърсени стволови клетки. Друг източник на стволови клетки, който в момента е обект на интензивни изследвания, е мастната тъкан.
ВИДОВЕ И ЗАДАЧИ НА СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ

ВИДОВЕ И ЗАДАЧИ НА СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ

Всяка стволова клетка ли е подобна на другата? Не, известни са различни видове стволови клетки. Ембрионалните стволови клетки се различават по своите свойства от стволови клетки на възрастни, а всемогъщите омнипотентни стволови клетки могат да направят много повече от унипотентни стволови клетки. И каква е разликата между мезенхимните стволови клетки и хематопоетичните стволови клетки? Прочетете прегледа, за да научите всичко това.

прочетете повече

СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ОТ ПЪПНА ВРЪВ

СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ОТ ПЪПНА ВРЪВ

Стволовите клетки стареят с нас и могат да пострадат от болести и влияния на околната среда, но тези от пъпната връв са различни. Те се извличат безопасно и лесно, веднага след раждането, и се замразяват чрез криоконсервация. Те не остаряват и остават незасегнати от влиянието на околната среда и болестите.

прочетете повече

ЧАСТНО СЪХРАНЕНИЕ ИЛИ ДАРЕНИЕ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ

ЧАСТНО СЪХРАНЕНИЕ ИЛИ ДАРЕНИЕ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ

Кръвта от пъпна връв е твърде ценна, за да се изхвърли. Ето защо много родители искат да съхранят кръвта на пъпната връв за бъдещето си. Те често се сблъскват с въпроса дали да дарят стволовите клетки на детето си публично или да ги съхраняват за лични нужди, вземайки индивидуални предпазни мерки.

прочетете повече

ПРИЛОЖЕНИЕ НА СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ

ПРИЛОЖЕНИЕ НА СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ

Към този момент стволови клетки, съхранявани във Vita 34, вече са били приложени успешно десетки пъти. Те са прилагани при лечението на ракови заболявания като левкемия и невробластом, хемопоетични нарушения като апластична анемия или бета таласемия, имунни дефекти като SCID (тежко комбинирано имунодефицитно заболяване) или Уискот-Олдрич синдром, инфантилно мозъчно увреждане и инфантилен диабет тип 1. В световен мащаб се провеждат множество клинични изследвания разглеждащи възможността стволовите клетки да бъдат прилагани за възстановяване на увредените тъкани след злополука или за лечение на рак.

прочетете повече

ТЪКАННА БАНКА СЕЛСФОРГУД ЕООД © 2021