Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

СТРЕСЪТ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ: КАК СЕ ОТРАЗЯВА НА БЕБЕТО?

Много бременни жени се чудят, как възприема тяхното бебе света навън, от позицията в корема.

Много бременни жени се чудят, как възприема тяхното бебе света навън, от позицията в корема. Колкото повече расте коремът, толкова повече се развиват уменията и способностите на новият човек. Страхът от това, че стресът може да навреди на нероденото дете, също се увеличава с времето. Този страх от своя страна води до още по-голям стрес. Дали това е начален сигнал за самоукрепващ се порочен кръг?

Изследователите са проучили последствията от стреса по време на бременност. Проучванията показват, че всъщност стресът достига до плода. Нивото на стрес на майката обаче не се предава едно към едно на плода в утробата. Самата плацента произвежда ензими, които предпазват детето от прекалено много тревога и вълнение. Само около десет процента от кортизола на майката достига нероденото дете. Въпреки това, хормонът на стреса може да повлияе на детето, защото той активира епигенома. Следователно, на молекулярно ниво, ДНК която е отговорна за четенето на генетичния план, се променя.

СТРЕСЪТ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА ПРОМЕНЯТ ЕПИГЕНОМА

Досега е доказано, че пренаталният стрес стимулира процеса на съзряване на мозъка. Въпреки това, по-бързото узряване на мозъчните структури е за сметка на растежа и клетъчното делене. Пренаталните хормони на стреса са рисков фактор за депресия, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет е по-късен етап от живота. Преди време бременните жени са били съветватни да избягват всеки стрес. Последните изследвания, проведени в университета в Базел, хвърлят различна светлина на въпроса. Лекият стрес, свързан с ежедневната работа, както и „активната бременност“ свързана с прегледи, училища за бременни или пазаруване на бебето, могат дори да имат положителен ефект върху развитието на плода. Швейцарските изследователи са успели да докажат, че повишеното ниво на кортизол при нероденото дете води до повече окситоцинови рецептори.

Окситоцинът често се нарича „хормон на прегръдката“. От една страна, той осигурява тясна връзка между майката и детето. От друга страна, експертите го свързват със способността да се подчертават толерантността и положителните чувства – като любов и доверие. С наличие на повече рецептори, окситоцинът може да развие по-добре своя ефект. По този начин хормонът е важен регулатор за справяне със стреса. По-късно детето ще може по-добре да се справи с предизвикателствата и стреса. Благодарение на окситоцина социалните взаимодействия стават по-лесни за детето.

ЛЕКИЯТ СТРЕС ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА ПОВИШАВА УСТОЙЧИВОСТТА НА ДЕТЕТО

Препоръката на изследователите е: Ако бъдещите майки са временно изложени на лек стрес, те не трябва да се тревожат твърде много за здравето на потомството. Малко стрес по време на бременност дори насърчава развитието на детето, тъй като създава по-добри условия за справяне със стреса по-късно в живота. От друга страна, хроничният и тежък стрес трябва да се избягва, тъй като не е полезен нито за собственото здраве, нито за нероденото дете. Ако стресовите събития не могат да бъдат избегнати, бременните жени могат да се опитат да намалят нивото на стрес за себе си и детето си с целенасочена релаксация. Следователно редовни прекъсвания са важни и за двете страни.

VITA 34: ЗАЩИТА БЕЗ СТРЕС

Ако вие, като бъдещи родители, желаете да съхраните кръвта от пъпната връв на детето си във Вита 34, най-опитната частна банка за кръв от пъпна връв в немскоговорящия свят, трябва да се свържете с нашия клиентски отдел на ранен етап да се избегне ненужен стрес и забързаност още от самото начало. Можете да се свържете с нас по телефон или по мейл. В личен разговор нашите служители с удоволствие ще обяснят предимствата на младите и жизненоважни стволови клетки от пъпната връв и как кръвта от пъпната връв вече се използва. След като отговорим на всички въпроси и бъде сключен договорът, Vita 34 ще Ви изпрати сет за вземане на проба преди изчислената крайна дата. Разбира се, всичко ще се случи без стрес за вас и вашето бебе.