Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ПРИ ГЛУХОТА: РЕГЕНЕРАЦИЯ НА КОСМЕНИТЕ КЛЕТКИ ПРИ ПРИДОБИТА ЗАГУБА НА СЛУХА

Денят на глухите се празнува всяка година в последната неделя на септември. Денят за действие, основан през 1951 г. от Световната федерация на глухите (WFD), има за цел да привлече вниманието към положението на хората с увреден слух и да насърчи езика на жестовете.

В края на месец септември е Денят на глухите

Денят на глухите се празнува всяка година в последната неделя на септември. Денят за действие, основан през 1951 г. от Световната федерация на глухите (WFD), има за цел да привлече вниманието към положението на хората с увреден слух и да насърчи езика на жестовете. Той формира заключението на Международната седмица на глухите.

Около 80 000 хора, които не чуват, живеят в Германия. Глухотата се споменава в професионалните среди като пълна или съществена липса на слух. Медицинският термин се нарича Surditas (латински: глухота). Причините за това са разнообразни. Лекарите правят разлика между вродена глухота и придобита глухота.

ВРОДЕНА ГЛУХОТА  VS. ПРИДОБИТА ЗАГУБА НА СЛУХА

Вродена глухота може да бъде причинена от пренатална рубеолна инфекция, резус несъвместимост и наследственост, която обикновено е автозомно рецесивна. Някои синдроми, като синдрома на Ушер или Варденбург, могат да бъдат отговорни за вродената глухота.

За да се открие това увреждане на ранен етап, трябва да бъде извършено скринингово изследване. Един до два дни след раждането се изпробва способността за слушане на новороденото и се разпознава възможна глухота или загуба на слуха.

Придобитата загуба на слуха или придобитата глухота трябва да се различават от вродената глухота. Това обикновено е увреждане на вътрешното ухо или увреждане на слуховия нерв. От една страна, това може да се дължи на травма, причинена от инцидент, инсулт или мозъчен тумор. Твърде много шум може да навреди на ухото. От друга страна, тежките заболявания като менингококов менингит, енцефалит (възпаление на мозъка) или туберкулоза (инфекциозно заболяване) са причина за придобитата загуба на слуха. Но предполагаемите безвредни детски болести като морбили и скарлатина също могат да атакуват вътрешното ухо и слуховия нерв при тежки случаи и сериозно да увредят слуха.

ГЛУХОТАТА ВЛИЯЕ НА ЖИВОТА НА МНОГО ХОРА

Около 250 милиона души по света страдат от загуба на слух от вътрешното ухо.

Около 98% от глухите имат остатъчна способност да чуват, което налага да се използват слухови апарати и кохлеарни импланти.

Чрез ранното популяризиране и грижа, малките деца обикновено могат да научат нормалния език в комбинация с езика на знаците.

СТВОЛОВИ КЛЕТКИ СРЕЩУ ГЛУХОТАТА

Космите в кохлеята, в човешкото вътрешно ухо, са високоспециализирани, но и много крехки. Шум, възраст, инфекции, но също и лекарства като силни антибиотици и цитостатици могат да ги убият. За съжаление, веднъж унищожени, тези клетки не могат да се образуват отново при бозайници, за разлика от птиците. Резултатът: глухота на вътрешното ухо. Американски изследователи наскоро са успели да трансформират стволовите клетки на вътрешното ухо в космените клетки. Това даде на хората, които преди това са били глухи, възможност за частично възстановяване на слуха.

В търсене на стволови клетки във вътрешното ухо, изследователи от Бостънската болница за очи и уши в Масачузетс са използвали свойствата на поддържащи клетки, които са в близост до клетките на косата, за да запазят някои от свойствата на стволовите клетки. In vitro, първо се изследва дали поддържащите клетки могат да бъдат химически индуцирани да се диференцират. Това се е случило, когато ензимът гама-секретаза се инхибира от активно вещество и по този начин пътят на сигнала бъде потиснат.

Във втория етап методът беше тестван върху експандиран ушен охлюв на мишки преди тестовете да бъдат продължени in vivo с живи животни. В случая с мишките учените въведоха откритото активно вещество в кохлеарната течност. В резултат на това те наблюдаваха увеличаване на космените клетки. Те се развиват от поддържащите клетки. Използвайки аудиометрията на мозъчните клетки, изследователите са успели да покажат, че новите космени клетки са всъщност способни да приемат слухови сигнали и да ги предават на слуховия нерв. Учените обаче не могат да дадат информация за това как индивидуалните слухови усещания се променят. Въпреки това, те подозират, че животните могат поне да чуят отново шумове.

Все още процедурата не може да се използва за лечение на хора – необходими са допълнителни изследвания. Подходът обаче е надежден. Днес, съвременните слухови апарати могат да усилят звуковото налягане във вътрешното ухо. Но те са зависими от непокътнати космени клетки във вътрешното ухо. Въпреки че слуховите протези, като кохлеарния имплант, не разчитат на тях, те изискват най-малко непокътнат слухов нерв, защото звуковите вълни се предават по електронен път.

ЕМБРИОНАЛНИ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ В ПОМОЩ НА ИЗСЛЕДВАНИЯТА

Изследователи от Англия отиват още една крачка напред. Те не само искали да регенерират космените клетки, но и да култивират свързаните с тях нервни клетки. Тъй като възрастните стволови клетки в тестовите серии са имали потенциал за 25 цикъла на репликация и по този начин не са надежден източник за възобновяеми стволови клетки, изследователите са използвали ембрионални стволови клетки в мишия модел. Клетъчните култури са успели да произведат предшественици на сетивните клетки и свързаните с тях нервни клетки. Изкуствено произведените клетки били имплантирани от учените в кохлетата на издръжливите пустинни мишки. Животните са били под наблюдение повече от десет седмици. Плътността на нерва в ухото на мишките очевидно се е увеличила и след четири седмици изслушването започва да се подобрява. По време на периода на изследване животните са способни да възприемат все по-тихи шумове.

За съжаление това приложението при хората все още е далеч. Английските учени използват ембрионални стволови клетки от мишки. Работата с човешки ембрионални стволови клетки е много спорна, тъй като чрез възстановяването на така наречените всестранни клетки ембрионът е унищожен целенасочено. В допълнение, при използване на ембрионалните стволови клетки съществува риск от отхвърляне и риск от образуване на тумори в дългосрочен план. Така че трябва да се намери алтернатива за приложението при хората. Те биха могли да бъдат стволови клетки от кръв от пъпна връв. Проучвания с пациенти, страдащи от мукополизахаридоза, вече показаха, че приложението на стволови клетки от кръв от пъпна връв подобрява слуха на тези пациенти.

БЪДЕЩЕТО НА ТЕРАПИЯ СЪС СТВОЛОВИ КЛЕТКИ

Експертите са съгласни, че терапиите със стволови клетки ще бъде неразделна част от регенеративната медицина. Първите успешни проучвания, демонстриращи регенерационния потенциал на стволовите клетки, вече са били наблюдавани при инфаркти, инсулти и диабет. В терапията на ракови заболявания терапията със стволови клетки се използва от десетилетия.

Експертите изчисляват, че в близко бъдеще на всеки седми човек ще му е необходима терапия на базата на стволови клетки. Затова Vita 34 се стреми да съхрани проби със стволови клетки на възможно най-много хора. Особено подходящи за това са младите и гъвкави стволови клетки от пъпната връв. Те могат да бъдат извлечени веднага след раждането. Това е една уникална възможност, която е безболезнена и без риск. Научете днес за ползите от Vita 34 за стволови клетки от кръв от пъпна връв и тъкан от пъпна връв.