Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ ОТ ПЪПНАТА ВРЪВ И ПЛАЦЕНТА

СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ ОТ ПЪПНАТА ВРЪВ И ПЛАЦЕНТА

Стволовите клетки могат да регенерират телата ни за цял живот. Те са склонни да стареят като нас и да се делят, възобновяват и възстановяват все по-малко с напредване на възрастта, за това процесът на стареене става видим.

Тъканта на пъпната връв и плацентата съдържат голямо количество млади, жизнеспособни стволови клетки и представлява обещаващ източник за лечение в регенеративната медицина и имунологията.

Изборът за съхранението на тъкан от пъпната връв и плацента е сравнително нова възможност пред младите семейства. Мезенхимните стволови клетки (MCК), имат способността да се диференцират in vitro. Досега MCК са изолирани от костен мозък, мастна тъкан и други съединително-тъканни структури. Въпреки това, тъканта на пъпната връв и плацентата са най-богатите източници на MCК.

Поради високия потенциал за диференциация, учените и лекарите се надяват да разработят екстензивни терапии с помощта на МСК. В допълнение към потенциала на мултипотентните стволови клетки, МСК имат имуноподтискащо и имуномодулиращо действие. Понастоящем МСК се използват в над 4000 клинични проучвания в световен мащаб, напр. при заболявания на съдовата система, при автоимунни заболявания или при артроза на ставите. Вече става очевидно, че автоложните МСК се използват по-често от алогенните стволови клетки. Младите, здрави МСК от тъкан от пъпна връв и плацента имат по-добри характеристики от тези на МСК, придобити по-късно в живота или от пациенти с хронични заболявания.