Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

Стволовите клетки – защо са толкова важни?

Стволовите клетки – защо са толкова важни?

Стволовите клетки са градивните елементи на живота. Те контролират регенерацията и възстановяването в случай на наранявания и заболявания и са част от тялото ни през целия ни живот.

Пъпна връв и Плацента
Раждането е истинско чудо на природата! Ражда се мъничко бебе, което си има абсолютно всичко, макар и миниатюрно, но напълно достатъчно за съществуването му като човек. Родителите могат щастливо да поемат в ръце новороденото и в повечето случаи дори не се замислят, че тъканта от пъпната връв и плацентата се унищожават, а биха могли да се окажат жизненоважен ресурс за лечение един ден.

Чудо на природата
Едва ли има друг човешки орган, който да се подценява толкова, колкото пъпната връв с плацентата. Пъпната връв и плацентата снабдяват фетуса с всичко необходимо по време на вътреутробното му развитие и след раждането става непотребна, но въпреки това остава ценен източник за лечение със стволови клетки, ако вземем решение и я съхраним след раждането. Кръвта от пъпната връв и тъканта от пъпната връв и плацентата са с богато съдържание на млади стволови клетки, които могат да бъдат замразени и дори след много години, когато ги размразим, ще са животоспасяващи и източник за лечения в съвременната, модерна медицина. Малко като в приказката за Спящата красавица и 100 годишния сън, от който се събужда.

Стволовите клетки имат огромен потенциал
Хемопоетичните стволови клетки, открити в кръвта на пъпната връв, имат способността да се самообновяват, образувайки всякакъв вид кръвни клетки. Тази характеристика прави кръвта на пъпната връв интересна не само за лечението на кръвни заболявания. След химиотерапия, например, кръвоносната и имунната система могат да бъдат напълно възстановени.

Стволовите клетки от тъканта на пъпната връв и плацентата
Не само полезни, но и напълно различни са мезенхимните стволови клетки (МСК) от тъканта на пъпната връв и плацента. Тези клетки, които се взимат напълно безболезнено след раждането, освен че са в голямо количество, имат способността да се развиват в мастни клетки, клетки от хрущял, мускулни, нервни или костни клетки и затова предлагат голям потенциал за приложение в регенеративната медицина. Учените работят върху приложението им при терапии за възстановяване на хрущяли или кости. Това ще даде нови възможности на пациентите, засегнати от общи заболявания като остеоартрит. В момента има над 4000 клинични проучвания с МСК. Те се оказват изключително интересни за лекарските среди с едва ли не неограничените си възможности за приложение. Едно от последните им и най-интересни приложения е в имунологията, за лечение на заболявания на имунната система, включително автоимунни заболявания.

Подсигурете се за бъдещето
Терапиите със стволови клетки са водеща тема на научните изследвания и клиничните проучвания в цял свят от години. Следователно медицинският потенциал на стволовите клетки от пъпна връв и плацента, които днес са замразени в течен азот при -196 ° C, далеч не е изчерпан, а тепърва ще се развива през следващите години.