Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

ЙОГА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА

Йогата не е просто спорт. Това е начин на живот. Комбинацията от целенасочено напрежение и релаксация, дихателни упражнения и медитация се радват на нарастваща популярност от много години, тъй като йогата насърчава здравето и вътрешния мир. Много жени не искат да се лишават от йогата по време на бременност, защото в края на краищата бременността не е болест!

Йогата не е просто спорт. Това е начин на живот. Комбинацията от целенасочено напрежение и релаксация, дихателни упражнения и медитация се радват на нарастваща популярност от много години, тъй като йогата насърчава здравето и вътрешния мир. Много жени не искат да се лишават от йогата по време на бременност, защото в края на краищата бременността не е болест!

А тези, които още не са открили йогата за себе си, могат да започнат да изучават медитацията и спорта по време на бременността. Някои упражнения дори помагат за облекчаване на типичните проблеми при бременността, като болки в гърба и напрежение. В допълнение, дихателните упражнения са полезни за правилното и съзнателно дишане. Така бъдещата майка може да посрещне ежедневието си с повече енергия и спокойствие. Тъй като йогата разчита на леки движения по време на бременност, нероденото бебе в утробата е малко вероятно да бъде изложено на опасност. Йога упражненията определено ще се харесат на „коремчето“, защото всичко, което прави майката е добро и за бебето.

Гинеколозите и акушерките препоръчват спорт по време на бременност, а оттам и лека йога. Въпреки това, те винаги са отворени за въпроси и дават съвети, за да се чувства бъдещата майка спокойна.

Ползи от йогата по време на бременност

Бременните йогини, както се наричат жени практикуващи йога, внасят своята жизнена енергия (прана) в поток. Това разтваря вътрешните и външните блокажи и по този начин увеличава общото благосъстояние. Йогата по време на бременността носи ползи на много нива.

На първо място, тя носи полза за ума: Комбинацията от нежна спортна програма, дихателни упражнения и медитация, разтоварва майката и детето от стресиращия ежедневен живот. Тези съзнателни моменти на обединение са ценни – почти първото „качествено прекарано време“ за майката и бебето. Жената може да се вслушва в себе си, да диша по-дълбоко и по този начин да намери мира и вътрешния баланс – толкова важни за нея и нероденото й дете.

Йогата има ползи и за тялото: Бременността е свързана с много физически промени. Растящото коремче обикновено се носи с  гордост, но като допълнение идват и гаденето, разширените вени, киселините, умората, болките в гърба и спазмите в областта на раменете и шията. Това са доста досадни странични ефекти и попадат в категорията „симптоми на бременност“. Въпреки това, те могат да бъдат овладявани  с цяла серия йога упражнения.

Йогата предлага предимства и при подготовката за раждане: някои йога пози (асани) отварят областта на тазобедрената и тазовата област и укрепват краката. Следователно те могат да се използват специално за подготовка за раждане. Дихателните упражнения (пранаяма) също помагат при раждане, защото обучават редовно и съзнателно дълбоко дишане.

КОЛКО ДЪЛГО МОГА ДА  ПРАКТИКУВАМ ЙОГА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА?

Обикновено, йогата може да се практикува от първия месец на бременността до раждането. Упражненията ще се променят малко с течение на времето. Растящият корем трябва да се вземе под внимание. Например, от 18-та седмица от бременността, по-дългото лежане по гръб за много жени става все по-неприятно. Тогава детето натиска вена кава. Притокът на кръв към сърцето е нарушен, което води до тежък дискомфорт. В такива случаи лекарите говорят за синдром на компресия на вена кава. Преминаването към странична позиция бързо дава облекчение – много преди това да е критично за майката или детето.

Има само няколко индикации, че йога упражненията не се препоръчват за бременните – например, когато лекарите са предписали абсолютно спокойствие за бъдещата майка поради повишен риск от преждевременно раждане. При дълбока плацента, анемия или кървене, йогата трябва да се избягва. За някои проблеми със сърцето и белите дробове, както и за проблеми с кръвното налягане, упражненията трябва винаги да бъдат съгласувани с лекуващия лекар.

Йогата по време на бременност е лек спорт, който може да се изпълнява от първия до третия триместър и не само насърчава доброто здраве, но и укрепва вътрешния мир. В това тревожно и вълнуващо време с многото настъпващи промени вътрешното равновесие е по-важно от всякога. Не става въпрос само за попълване на формулярите за майчинство, за избор на място на раждане, за правилното обзавеждане за бебешката стая или за въпроса: дали предпочитате частното съхранение на кръв от пъпна връв или публичното дарение. Вместо това се наслаждавайте на времето си.

Намасте!