Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

БЕЗ БОНБОНИ ЛАКРИЦ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА

Трудно може някой да устои на бонбони, но с Лакриц бонбоните нещата стоят по друг начин. Лакриц са със солено-сладък вкус, което ги прави едновременно Ин и Ян сред лакомствата.

Едва ли някой може да устои на бонбоните. Ситуацията е различна с бонбоните Лакриц. Имат сладък аромат, подобен на пуканки и са едновремено сладки или солени. Те са Ин и Ян сред лакомствата.

Без значение дали са сладки или солени, тези лакомства имат своите привърженици или противници. Жените, които обичат Лакриц (съдържа екстракт от женско биле), имат проблем по време на бременността. Женското биле трябва да бъде напълно изключено от менюто на бременните.  В противен случай потомството е заплашено  от разстройства в развитието, които могат да се проявят на по-късен етап.

Женско биле по време на бременността? По-добре не!

Отдавна съветват бременните жени  да се въздържат от прием на женско биле по време на бременността. Този съвет се потвърждава от финландски изследователи в едно проучване. За черната „пътека на мечката“, както често се говори за женското биле, има сериозно съмнение за отрицателно въздействие върху познавателните способности на децата.

Статистически факт: Холандците са най-големите фенове на лакомството по света. Те консумират  по 2 кг лакриц на човек годишно. В Германия, консумацията на женско биле средно е 200 грама на човек годишно.

Учените от Университета в Хелзинки са проучили 380 деца на възраст до дванадесет години. По време на бременността майките им са консумирали женско биле в различни количества и по този начин са приемали също и веществото Глициризин. Глициризинът е една от основните съставки на женското биле и може да доведе до прекомерно кръвно налягане, главоболие и оток, тъй като пречи на метаболизма на минералокортикоидите и обърква електролитния баланс на тялото, по-специално води до загуба на твърде много калий.

ДЕЦАТА НА ЛЮБИТЕЛИ НА ЛАКРИЦ СЕ ПРЕДСТАВЯТ ПО-ЛОШО НА КОГНИТИВНИ ТЕСТОВЕ

За изследването, финландските учени разделили участниците в две групи: В „Група 1“ майките са яли по време на бременност сладки изделия със съдържание на женско биле. Средно те консумирали около 47 милиграма глициризин седмично. Майките в „Група 2“ обаче са били сред любителите на женско биле и са консумирали по-големи количества по време на бременността. За тях средната стойност е 845 милиграма глициризин на седмица. За класифицирането на стойностите е важно да се знае, че 250 грама женско биле съдържат около 500 милиграма глициризин.

В когнитивните тестове децата от група 2, т.е. потомството на любителите на женско биле, се представят значително по-зле от децата от група 1. В група 2 коефициентът на интелигентност средно е със седем точки по-нисък, отколкото в група 1. Децата също са имали по-лоша памет. Наблюдава се и три пъти по-висок риск от развитие на дефицит на внимание/хиперактивност – обикновено известен като ADHD. Освен това изследваните момичета от група 2 влизат в пубертета по-рано от момичетата от група 1.

СТРАХ: УПОТРЕБАТА НА ЛАКРИЦ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ ПРИЧИНЯВА НАРУШЕНИЕ НА МОЗЪЧНАТА ДЕЙНОСТ

Предишни проучвания са открили повишено количество кортизол при деца, чиито майки са яли много лакриц по време на бременността си. Това наблюдение не може да бъде потвърдено в настоящото проучване. Кортизолът често се нарича „хормон на стреса“. И в двете групи нивото е почти същото.

Финландските учени подозират, че децата на любителите на сладките със съдържание на женско биле може да страдат от разстройство на мозъчната дейност. Тук хипокампусът играе важна роля. Той е много чувствителен към промените в глюкокортикоидите, както други изследвания вече са доказали. Ако бъдещата майка консумира много лакриц по време на бременността, плодът в утробата може да получи прекалено много глюкокортикоиди. Съдържащият се в лакрица глициризин инхибира в кръвта на майката ензим, участващ в метаболизма от активен кортизол в неактивен кортизон.

Данните от Финландия още веднъж доказват защо е толкова важно акушерките и гинеколозите да имат достатъчно време, за да дадат обширни и изчерпателни съвети на бременните жени – не само по отношение на храненето, но и в много други неща, като на пример съхранението на кръв и тъкан от пъпната връв. Глициризинът е само едно от многото вещества, на които плодът е изложен по време на бременност. И въпреки че женското биле е одобрено като храна и по този начин се класифицира като безвредно, то може да определи хода на по-късния живот на децата. Без значение колко голям е апетитът за сладки със съдържание на женско биле по време на бременност, бъдещите майки трябва да държат ръцете си на страна.