Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

Едно често срещано оплакване – Болки в гърба: Възстановете междупрешленните дискове със стволови клетки

През живота си почти всеки се оплаква от болки в гърба. Спектърът варира от лумбаго до дискова херния. Болките в гърба са с различна степен и не винаги са ограничени само на едно място. Тя може да се разпространява и в крайниците. Дори главоболието може да произхожда от гърба.

ПРИЧИНИТЕ ЗА БОЛКАТА В ГЪРБА НЕ ВИНАГИ СА ЯСНИ

Много страдащи не получават ясна диагноза дори при рентгеново изследване – за проблемите с гърба може да има и психологически причини. Всъщност мускулите са тясно свързани с лимбичната система, която е отговорна за контролирането на емоциите. 

Въпреки това, лекарите намират органични причини, така че ситуацията е ясна: медицински сестри, зидари или шофьори на камион страдат еднакво – резултата са износени дискове и изкривен гръбнак. Статистически най-често се наблюдава болка в гърба в групата на 50-70-годишните, но в последно време все повече млади хора страдат от същите болки. Една от основните причини за това е, че просто седим седнали твърде много. Така мускулите на гърба закърняват и следователно вече не могат адекватно да поддържат скелетния апарат.

ПОМОЩ ПРИ ОСТРАТА БОЛКА В ГЪРБА: КОНВЕНЦИОНАЛНА ТЕРАПИЯ ИЛИ ХИРУРГИЧНА НАМЕСА?

Всеки, който вече има болки в гърба, е добре да използва конвенционални терапии като масажи и физиотерапия като първа стъпка. Експертите съветват да не се  бърза с оперативната намеса – тя трябва да бъде последна инстанция. В случай ,че се стигне до операция има различни подходи за подпомагане на пациента. Много често повреденият диск се заменя с изкуствен имплант. Но все пак, изкуствената протеза може да не е толкова добра, колкото самият оригинал. 

Дискът се състои от еластичен хрущял и действа като амортисьор между прешлените. С настъпването на износване на междупрешленните дискове хрущялната тъкан губи своята еластичност, тъй като вече не може да съхранява достатъчно течност. С напреднало износване, тъканта на диска вече излиза през фините пукнатини. В крайната фаза, междупрешленният диск губи височина. Образно казано, повредения диск прилича на стафида. В сравнение с издутото грозде, това е сухо и крехко. Пряката последица е нестабилност и деформация на гръбначния стълб.

СОБСТВЕНИТЕ КЛЕТКИ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

За засегнатите има надежда. Новите терапевтични подходи се опитват да помогнат на междупрешленния диск да се регенерира. За тази цел, в контекста на оперативното лечение, частта от междупрешленния диск се отстранява, което притиска спиналния нерв в гръбначния канал. Отстраненият клетъчен материал не се изхвърля, а в лабораторията се извършва изолиране и размножаване на хрущялните клетки. По-късно те се инжектират заедно с растежни фактори и биоматериал (включително човешки албумин, хиалуронова киселина и хондроитин сулфат) в междупрешленния диск. Тези вещества имат противовъзпалителен ефект и съдържат големи количества вода. Биоматериалът носи със себе си желано свойство: Той предотвратява нарастването на съдовете и нервните клетки в междинния диск. Здравите дискове не съдържат кръвоносни съдове и нервни влакна. Ето защо експертите подозират, че тъканите, които са отглеждани в дегенерирани дискове, допринасят за намаляването на болката. Хрущялните клетки и биоматериалите трябва значително да подобрят клетъчния метаболизъм в дългосрочен план и по този начин да помогнат за регенериране на междупрешленните дискове. Тази процедура обаче все още не е част от стандартната терапия.

НОВИ ДИСКОВЕ ОТ МЕЗЕНХИМНИ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ

Но какво правят всички тези пациенти, които имат дегенериран междупрешленен диск, но все още нямат дискова херния? На пръв поглед не е наличен клетъчен материал, от който хрущялните клетки, необходими за регенерация, могат да бъдат изолирани. Модерно изследване със стволови клетки работи върху този проблем. Целта е да бъдат отгледани стволови клетки и по-специално хрущялни клетки. Изходен материал са мезенхимните стволови клетки (MSC), които се срещат в костния мозък, но също и в мастната тъкан. Особено много мезенхимни стволови клетки се откриват в тъканта на пъпната връв. Ето защо пъпната връв е толкова ценна и не трябва да се изхвърля след раждането. Тя може да се съхранява в продължение на години при -190 ° C и по-късно да служи като важен резервоар за така необходимите стволови клетки.

Vita 34 е единствената компания в Германия, която има разрешение не само да съхранява кръвта от пъпна връв, но и тъканта на пъпната връв, за да може по-късно да я използва за получаване на стволови клетки за терапевтични цели. По този начин целият потенциал на пъпната връв може оптимално да се използва като индивидуален резерв.

Целта на регенеративната медицина е да отглежда тъкан и да я използва при нужда. Благодарение на тъканното инженерство, един ден износени спинални дискове могат да бъдат напълно заменени с нови дискове, отгледани от собствените тъкани на тялото.

Дотогава обаче, много хора ще бъдат застигнати от проблеми с гърба. Единствените сигурни предпазни опци са целенасоченото укрепване на гърба или съхранението на стволови клетки от пъпната връв. Възползвайте се активно от възможността да укрепите гърба си чрез спорт. От Cells4good винаги можете да разберете за индивидуалната грижа със стволови клетки от пъпната връв. За силен гръб – за вашето здраве!