Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

ИЗКУСТВЕНА КОЖА ОТ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ, ОТГЛЕДАНА В ЛАБОРАТОРНИ УСЛОВИЯ

Изследователите вече могат да възпроизвеждат много тъкани и органи в лабораторни условия благодарение на стволовите клетки.

Изследователите вече могат да възпроизвеждат много тъкани и органи в лабораторни условия, благодарение на стволовите клетки. Отгледаната напълно функционална кожа с всичките й компоненти се оказва много сложна материя. Но най-накрая пробивът в модела е на лице. Обикновено учените използват процедура, при която възрастните кожни клетки се преобразуват в квази-ембрионални стволови клетки, така наречените индуцирани плурипотентни стволови клетки (IPS). Тези IPS клетки имат способността да се диференцират в почти всеки от над 200 различни типа клетки в тялото. Това е мечтата на тъканното инженерство – да замени болните органи с органи, отглеждани в лаборатория. Всъщност това вече не е научна фантастика. Тъканите, които са били отгледани досега, включват мускулни влакна като менискуса, мини сърцата и дори мозъчните преформи. Но един тип тъкан се оказва особено труден случай: кожата.

КОЖАТА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ И СЛОЖЕН ЧОВЕШКИ ОРГАН

Една от причините за това е много сложната й структура. Кожата се състои от няколко слоя: епидермис, дермис и подкожие. Също така съдържа космени фоликули, потни жлези, нерви и кръвоносни съдове. По този начин кожата изпълнява важна защитна функция, като предпазва организма от околната среда и представлява бариера пред гъбичките, вирусите и бактериите. Благодарение на безброй рецептори и нервни клетки, важни сигнали се изпращат в мозъка през кожата. Усещането за топло-студено помага на кожата, например, в регулирането на топлинния баланс. Когато сме топли, се произвежда пот. Чрез изпаряването на течности, организма се охлажда. Когато сме студени – настръхваме. 

Лабораторната кожа трябва да изпълнява всички тези функции, за да се лекуват големи рани – например след тежки изгаряния. Досега при жертвите на изгаряне обикновено се взема собствената им кожа, опъва се и се трансплантира, защото перфектна, изкуствена кожа  до този момент не е била налична. Възможностите за трансплантация на кожата обаче са изчерпани много бързо при големи изгаряния. Пробивът в размножаването на изкуствена кожа от стволови клетки е голям успех.

НАПЪЛНО ФУНКЦИОНАЛНА, ИЗКУСТВЕНА КОЖА, С КОСМЕНИ ФОЛИКУЛИ, КРЪВНИ СЪДОВЕ И НЕРВИ

Голям успех в изследването на стволовите клетки има учените от Токийския университет. От клетките на венците на мишките, японските учени първо създават вече споменатите индуцирани плурипотентни стволови клетки. Те продължават да ги култивират, докато се образуват клетъчни купчини от различни типове тъкани. В следващия етап се добавя растежен фактор (WntlOb). Той гарантира, че стволовите клетки се диференцират и узряват. След това тъканните кухини се поставят под кожата при мишки с увредена имунна система. В естествената среда на клетките, имплантираната тъкан се развива в кожната тъкан. Новата кожа дори съдържа космени фоликули, които произвеждат козина на животните.

След това изследователите поставят пробата на тест. За да се види дали новата, изкуствена кожа е жизнеспособна и може да се трансплантира, малките парчета кожа с по 10 до 20 фоликули са трансплантирани. Експериментът е успешен. Изкуствената кожа не само расте, но и образува кръвоносни съдове и нерви в по-дълбоките тъканни пластове. Резултатът: На трансплантираните парчета кожа нараства козина, която може дори да се изправи като нормалната. И още една положителна новина от японските изследователи: Дори три месеца след имплантирането на изкуствената кожа не могат да бъдат открити нито тумори, нито други израстъци.

ИЗКУСТВЕНА КОЖА НЕ САМО ЩЕ ПОМОГНЕ ЗА ЖЕРТВИТЕ НА ИЗГАРЯНИЯ, НО И ЩЕ ПРЕДОТВРАТИ СТРАДАНИЯТА НА ЖИВОТНИТЕ В КОЗМЕТИЧНИТЕ ТЕСТОВЕ

Предвижда се техниката за отглеждане на изкуствена кожа да има голям потенциал. Напредъкът във фундаменталните науки дава надежда на пациентите с изгаряния и обезобразяване от белези. Съвсем скоро подходяща терапия със стволови клетки може да бъде на разположение при хората. Козметичната индустрия също е заинтересована от откритията, защото козметичните тестове могат да се провеждат без експерименти с животни върху изкуствено отглежданата кожа.

За всички хора, които страдат от загуба на коса проучването съдържа и добри новини. Учените открили, че могат да контролират дозата на растежния фактор Wnt10b – колко космени фоликули възникват в култивираните парчета кожа. Дори и проблемът със загубата на коса може скоро да стане нещо от миналото.

Изкуствената кожа  ще върне голяма част от качеството на живот на жертвите с обезобразяващи белези и ще предотврати страданията на животните, защото козметичната индустрия ще може да прави тестовете си без да ги наранява.

ТЕРАПИЯТА НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ Е ЧАСТ ОТ БЪДЕЩЕТО – VITA 34 ПОМАГА В ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ТАЗИ МИСИЯ

Покриването на големи изгаряния с изкуствена кожа ще спаси живота на много пациенти. Всички, които страдат от липса на самочувствие поради загуба на коса, също могат да бъдат подпомогнати – благодарение на изследванията със стволовите клетки. Vita 34 е ангажирана в тази област от години. Нашият отдел за изследвания и развитие си сътрудничи с известни изследователски институции – не само на национално, но и на международно ниво. Движим се напред в развитието на фундаменталните научни изследвания, както и в конкретни научни изследвания. Наред с другите неща, тази година за първи път бяхме удостоени като ТОП иноватор на немските MSE (Materials Science Engeneering) в иновационния конкурс ТОП 100.