Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

КРЪВЕН ТЕСТ ЗА ТРИЗОМИИ ЗА БРЕМЕННИ КАТО ПРЕДИМСТВО И ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА

Бъдещите родители искат само най-доброто за децата си. Преди всичко и най- силно те искат да се родят здрави. Но какво ще стане, ако по време на бременността възникне подозрение, че това може да не е точно така, както се надяват?

Бъдещите родители искат само най-доброто за децата си и преди всичко, те да се родят здрави. Но какво, ако по време на бременността има подозрение, че това може да не е така? Много двойки искат да са информирани, защото някои се оказват неспособни да придружават дете с увреждания по пътя си през живота. Други искат повече време, за да се подготвят за неочакваната ситуация.

Ползите на Неинвазивния пренатален тест (НИПТ)

От 2012 г. В допълнение на пренаталната диагностика може да се използва т.нар. Неинвазивен пренатален тест (НИПТ). С него се изследва кръвта на майката, в която циркулира ДНК на плода. По този начин с висока точност се установява дали плодът има хромозомни нарушения като тризомия 21 (синдром на Даун), тризомия 18 (синдром на Едуардс) или тризомия 13 (синдром на Патау), които причиняват тежки когнитивни и физически увреждания.

Първоначално кръвният тест струваше около 1200 евро. Междувременно цените са спаднали значително, но въпреки това тези пари трябва да бъдат платени от самите родители, тъй като здравните каси все още не заплащат подобни разходи.

Привържениците на теста твърдят, че жените имат право да знаят дали имат дете с увреждане. Преди изследването на кръвта, амниоцентезата и хорионбиопсията бяха единствените две инвазивни процедури, с които можеше да се изключи вероятността детето да има увреждане. Въпреки че и двата метода са много по-рискови, защото увеличават риска от спонтанен аборт, те се приемат социално. Привържениците на теста считат за лицемерно да приемат по-рискова инвазивна процедура. Неинвазивната процедура е без риск за майката и детето.

Дори и днес обикновено се провеждат допълнителни пренатални диагностични процедури, само ако се наблюдават аномалии в детето, например при ултразвуково изследване, и разбира се, ако родителите желаят да бъдат информирани за това.

Критиците на кръвния тест, от друга страна, се страхуват, че децата с увреждания ще бъдат селективно отхвърляни и абортирани, в резултат на което хората със синдром на Даун, например, ще бъдат дискриминирани. Анализът на кръвта със сигурност няма да реши този проблем.

Подобни страхове не са напълно неоснователни. Ако тестът е положителен, повече от 90% от семействата решават да прекъснат бременността – това сочи статистиката. Необходимо е да се проведе цялостно обществено обсъждане. Разнообразието принадлежи на живота и не може да се смята, че един живот е по-ценен от друг. Всяко човешко същество трябва да бъде добре дошло на този свят. Достойнството на човека не зависи от това дали той има заболяване или увреждане, заради които се нуждае от повече грижи.

Полемиката между защитниците и критиците ще продължи. Тежката борба за консенсус днес определя бъдещето на нашето общество и отношението му към по-уязвимите.