Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

МОЗЪЧНАТА СТАБИЛНОСТ В НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ Е ВЪЗМОЖНА

През 1990 г. Общото събрание на ООН обяви 1 октомври за „Международен ден на възрастните хора“. Той е известен още като „Световния стар ден“ или „Световен старши ден“.

1 ОКТОМВРИ Е МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА

През 1990 г. Общото събрание на ООН обяви 1 октомври за „Международен ден на възрастните хора“. Той е известен още като „Световния стар ден“ или „Световен старши ден“. Целта е да повиши осведомеността за положението на възрастните хора, техните условия на живот и специфичните предизвикателства, свързани със застаряването на населението. Факт е: човечеството остарява. Това явление засяга не само индустриализираните страни. Голям напредък бе постигнат в областта на медицинските грижи и хигиенните условия в развиващите се страни, в резултат на което броят на възрастните хора нараства постоянно. Например средната продължителност на живота в световен мащаб се е повишила от 46 на 71 години от 1950 до 2015 г. Още по-важно е да се повиши обществената осведоменост по въпроси като бедността и здравеопазването, за да се намали дискриминацията в ежедневието. В същото време, Световният ден на възрастните хора е определен, за да се отдаде признание на работата на по-старото поколение, но също така да се насърчи разбирането и обмена между поколенията.

ЗДРАВИ И СВЕЖИ В НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ – ТОВА Е ЖЕЛАНИЕТО НА ВСИЧКИ

В допълнение към здравето и острия ум,  възрастните искат да могат да живеят в собствения си дом, да имат добра медицинска помощ и да не страдат от материални трудности.

Да остареят здрави и да могат да прекарват енергично вечерите си е желанието на много хора. Разбираемо е, че човек трябва да участва активно в живота дори и в напреднала възраст и да не бъде измъчван от болести или да бъде на легло. Преди всичко съдбата на пациентите с деменция движи не само семействата, приятелите и спътниците, но и цели култури, защото при справянето с проблемите на старите и слабите се показва истинското лице на обществото. Дори ако невродегенеративните заболявания като деменция, болест на Паркинсон или АЛС (амиотрофична латерална склероза) не могат да бъдат излекувани до днес, науката вече постига голям напредък в предотвратяването им. Процесите в организма, които водят до началото на болестта, се разбират по-добре – благодарение на нови техники, като флуоресцентна микроскопия и нови поддисциплини, като изследване на стволовите клетки. Чрез интердисциплинарната комбинация от техники и процедури учените винаги откриват нови подходи за това как да се справят със злото в неговия източник и в дългосрочен план да излекуват болестта.

Скорошно проучване на Колумбийския университет (Ню Йорк, САЩ) потвърди, че в хипокампусът на възрастните хора се формират нови клетки. В мозъка регионът на хипокампуса е отговорен както за обработката на сензорната информация, така и за прехвърлянето на краткосрочната памет в дългосрочна. С тази способност на мозъка за постоянна регенерация възрастните хора могат да останат психически годни за старост. Проучването също така показа, че така наречената невропластичност намалява в напреднала възраст. По този начин учените разбират способността на мозъка да се променя и адаптира, например чрез пренавиване на невронни пътища и образуване на нови кръвоносни съдове.

ПРОТИВОРЕЧИВ ДЕБАТ: ОБРАЗУВАТ ЛИ СЕ НОВИ КЛЕТКИ В МОЗЪКА НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА  ИЛИ НЕ?

Малко преди посоченото по-горе проучване, друг изследователски екип от Калифорнийския университет (Сан Франциско, САЩ) възобнови противоречив дебат с публикуването на тяхно изследване. Проучването, публикувано в списанието Nature, стигна до заключението, че нови нервни клетки се образуват в хипокампуса само по време на детството. С това, предишни тези за изследване на мозъка бяха поставени под въпрос. Установената теза е и в пълно противоречие с ежедневните наблюдения. Дори и възрастните хора да могат да запаметяват нови неща, как се случва това, ако хипокампусът „замръзне“ в детството?

За целта на проучването си, учени от Ню Йорк са изследвали след смъртта мозъците на лица, които не са починали от мозъчни заболявания и са останали психически годни до смъртта си. Разгледаните 28 лица са на възраст между 14 и 79 години. Изследователите разглеждали отделните региони на хипокампуса. В така наречения гирус могат да се използват антитела за маркиране и регистриране на неврони в различните им стадии на развитие. За разлика от калифорнийските си колеги, изследователите от Ню Йорк открили хиляди новообразувани мозъчни клетки в напреднала възраст. В крайна сметка те могат да идват само от невронните стволови клетки.

Но имало и голяма разлика между мозъците на младите и старите хора: с възрастта способността за създаване на нови кръвоносни съдове в мозъка намалява. Наред с другите неща, учените подозират, че това може да бъде една от причините, поради които стареенето намалява миграцията и невропластичността на мозъчните клетки. По този начин намаляването на мозъчната ефективност в хода на стареенето може да се дължи на намален приток на кръв. От друга страна, ще има сравнително просто средство за защита: спорт. Доказано е, че спортът стимулира образуването на нови кръвоносни съдове. Въпреки това, за да се провери пряко тази нова теория, трябва да са налице данни за физическата годност на починалия. За съжаление, те не са били на разположение, така че са необходими допълнителни проучвания, за да се изясни евентуална връзка.

ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА НЕВРОННИТЕ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ СЕ ПОДОЗИРА ОТ ДЪЛГО ВРЕМЕ

Дълго време догмата в изследванията на мозъка беше, че няма нови мозъчни клетки. Това, което се губи веднъж, е завинаги загубено. Едва през 1998 г.  Петер Ериксон успява да докаже, че невронните стволови клетки съществуват и в мозъка на възрастните, което означава, че нови мозъчни и нервни клетки могат да се образуват отново и отново. За съществуването на тези „чудотворни клетки“ се е предполагало дълго време. Би било изненадващо, ако най-важният и сложен орган не е в състояние да се регенерира.

Днес науката знае много повече за процесите на стареене и как те могат да бъдат спрени. В бъдеще кръвта от пъпна връв на новородено би могла да осигури ключа към извора на младостта. В мишия модел при контролирани лабораторни условия вече е доказано, че възрастни мишки, лекувани с кръвната плазма на пъпната връв, се подмладяват – не само физически, но преди всичко психически. Учените подозират, че съдържащите се в  кръвната плазма вещества и протеинови компоненти предизвикват положителния ефект.

СЪХРАНЕТЕ СЪКРОВИЩЕТО ОТ ПЪПНА ВРЪВ

Има дълъг път от опитите с мишки до ефективна терапия. Трябва първо да се покаже дали намерените подходи в мишия модел могат да се приложат на хората. Независимо от това, това показва още веднъж, какво медицинско съкровище се крие в пъпната връв. Кръвта от пъпна връв и тъкан от пъпна връв са твърде ценни, за да се окажат в болничния отпадък след раждането.

От една страна кръвта от пъпната връв е богата на хемопоетични стволови клетки, които са важни за образуването на кръв. От друга страна, тъканта на пъпната връв съдържа особено голям брой мезенхимни стволови клетки, които се считат за прекурсорни клетки за мускули, съединителна тъкан, кости и хрущяли. Общото между двата вида стволови клетки е, че те изпълняват важни задачи по възстановяването и регенерацията на организма. Стволовите клетки от пъпна връв имат много специални свойства: неонаталните стволови клетки са особено млади, силно разделящи се и изключително гъвкави. Това ги прави идеални кандидати за бъдещи медицински приложения. Сега стволовите клетки от пъпната връв могат да бъдат осигурени веднага след раждането – подготвена и замразена в криотанк в продължение на много години. В случай на извънредна ситуация те могат да се използват незабавно. Вече има терапии на базата на стволови клетки при повече от 80 клинични заболявания.

За да се гарантира, че всяко дете,  има шанс да има свой собствен запас от стволови клетки, служителите на Vita 34 винаги дават 100% от себе си. За разлика от другите банки  Vita 34 съхранява  цялата кръв от пъпна връв. При нас стволовите клетки не са разделени, така че наистина всичко от клетъчната среда и кръвната плазма се запазв. Това означава повече усилия, особено при дългосрочно съхранение, но тук ние сме безкомпромисни! Не можем да изхвърлим това, което може да е от решаващо значение за успеха на новите терапии.

Ако искате да научите повече за големия потенциал на стволовите клетки, моля не се колебайте да се обадите на горещата линия Vita 34. Тук са експертите на Vita 34, които ще отговарят на всичките ви въпроси.

Ако искате да останете във форма дори когато старостта дойде, трябва да се позовавате на народната мъдрост „Кой си почива, ръждясва“: така че:

  • винаги се движете – било то с колоездене, ходене или плуване.
  • бъдете общителни – търсете социален обмен чрез доброволчество.
  • бъдете спокойни – съзнателно намалете стреса и си дайте повече свободно време.
  • бъдете любопитни – винаги откривайте нови неща – като пътувате или откривате ново хоби.
  • винаги бъдете хумористични и оптимистични – смехът ви държи млад и оптимистите живеят по-дълго.