Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

ОСТЕОПОРОЗА: ЛЕЧЕНИЕ НА ЧУПЛИВИ КОСТИ СЪС СТВОЛОВИ КЛЕТКИ

На 20 октомври, всяка година се чества Световният ден за борба с остеопорозата. На този ден, в повече от 90 страни по света се предприемат различни кампании, за да привлекат вниманието към широко разпространеното заболяване. Денят на здравето се координира от Международната фондация за остеопороза (IOF).

На 20 октомври, всяка година се чества Световният ден за борба с остеопорозата. На този ден, в повече от 90 страни по света се предприемат различни кампании, за да привлекат вниманието към широко разпространеното заболяване. Денят на здравето се координира от Международната фондация за остеопороза (IOF).

Световната здравна организация поставя остеопорозата сред десетте най-често срещани заболявания с 200 милиона пациенти по целия свят. Само в Германия са засегнати около осем милиона души, защото почти всяка трета жена и всеки пети мъж на възраст над 50 години страдат от метаболитно заболяване на костите. Името остеопороза произтича от „osteo“ (кост) и „poros“ (порите). Това е най-точното описание на клиничната картина: Костта е пореста. 

КОСТНАТА ЗАГУБА Е НЕПОДОЗИРАНО ГОЛЯМА ОПАСТНОСТ 

Популярно, заболяването се нарича просто „загуба на костна тъкан“. Въпреки това, отделните кости не изчезват напълно. вместо това има загуба на вещество в костната маса по целия скелет. Засегнатият човек усеща последиците всеки ден: Тъй като костите губят сила, се стига до деформации на скелета. При така наречената „вдовишка гърбица“ остеопорозата вече не се пренебрегва, тъй като гръбначният стълб е извит поради колапс на гръбначните тела и компресионни фрактури. Последиците са тежки ограничения на движението и болка, дължаща се на лоша поза.

На всеки две минути пациент с остеопороза претърпява фрактура. Това прави 333 000 счупвания годишно – само в Германия.

Като цяло, костите на пациентите се чупят по-лесно при загуба на костна маса. Най-малкото препъване или падане може да доведе до раздробяване на костите. Особено опасна е фрактурата на шийката на бедрената кост. Постоянният страх от следващата костна фрактура води до голяма несигурност при пациентите, които значително ограничават качеството на живот. Много от тях едва се осмеляват да излязат навън, да се движат и да вземат участие в живота.

Когато пациентите бъдат попитани от какво се страхуват най-много, отговорите много често са: рак, инсулт и инфаркт. Но статистиката показва, че повече жени са засегнати от остеопороза, отколкото от рак на гърдата, инсулт и сърдечен удар. Въпреки че тези три заболявания доминират в списъка на най-честите причини за смърт, остеопорозата също е свързана с повишена смъртност. Фрактурата на шийката на бедрената кост бързо води до ленивост в напреднала възраст, което от своя страна може да доведе до допълнителни усложнения като тромбоза или пневмония. Хирурзите и ортопедите все по-рядко фиксират фрактурата на шийката на бедрената кост, използвайки винтове и плочи, а вместо това имплантират директно нова изкуствена тазобедрена става. Независимо от метода, който лекарите решават за всеки отделен случай, във всеки случай травмата на фрактурата е придружена от травма на хирургичната рана. Следователно целта на съвременната медицина е бързо да мобилизира пациентите и да стимулира регенерацията на мускулите в допълнение към костната регенерация.

СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ ТРЯБВА ДА ИЗГРАДЯТ ОТНОВО КОСТНАТА СТРУКТУРА

за диагностициране на остеопороза лекарите извършват измерване на плътността на костите. Ако костната загуба се открие рано, днешните лекарства могат да забавят по-нататъшното разграждане на костта. Дългосрочната цел обаче е ясна: за да се предотвратят последващи щети, би било желателно да се възстанови загубената костна маса, за да се осигури стабилна костна структура. Именно това преследва регенеративна медицина чрез тъканното инженерство. Изходният материал за тази цел отново са стволовите клетки, които могат да се диференцират в различни типове тъкани. Учените имат големи надежди за мезенхимни стволови клетки при лечението на остеопатии, които включват не само остеопороза, но и остеомиелит (костно възпаление) или остеогенезис имперфекта(заболяване на костната структура). Този конкретен вид стволови клетки се счита за предшественик на мускулите и съединителната тъкан, но също така и на костите и хрущялите. Изобретението се отнася не само до диференциране на стволовите клетки специално към остеобластите, остеоцитите и остеокластите.

За да се стимулира образуването на кости, са необходими и определени вещества за предаване. Новооткритата молекула е сфингозин-1-фосфат (S1P). Инхибиране на разграждането му повишава концентрацията на S1P в тялото. Той стимулира остеобластите да произвеждат повече кости и в същото време инхибират остеокластите, които са отговорни за костната резорбция. В мишия модел вече беше потвърдено, че този подход увеличава костната маса и увеличава силата на фрактурата на костите.

VITA 34 СЕ АНГАЖИРА ДА ОБЕЗПЕЧИ СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ ОТ ПЪПНА ВРЪВ

Има няколко източника за получаване на мезенхимни стволови клетки. Един от тях е мастната тъкан, която съдържа голям брой клетки. Намиращите се в нея мезенхимни стволови клетки обаче вече са остарели с пациента и могат да покажат мутации, дължащи се на болести и фактори на околната среда. Другият източник на стволови клетки е особено млад и жизнен: неонатални стволови клетки от пъпната връв.  Докато кръвта от пъпна връв съдържа особено голям брой хемопоетични стволови клетки, тъканта на пъпната връв е богата на мезенхимни стволови клетки. Следователно, пъпната връв не трябва да попада в болничния отпадък. Днес неонаталните стволови клетки могат лесно да бъдат съхранени. Важно е да се отбележи, че клетъчния материал никога няма да бъде извлечен толкова лесно и така безболезнено, както по време на раждането. Всички експерти са съгласни, че индивидуализираните терапии ще бъдат лекарството на бъдещето. Най-важният материал за това ще са отново стволовите клетки на пациента.

Мисията на Vita 34 е да даде възможност на всяко дете да има свой собствен резерв от стволови клетки. Стволовите клетки, взети веднага след раждането, са внимателно изследвани от нас в чистите стаи на лабораторията и биват обработени по най-високите стандарти. След това замразяването се извършва в криотанкове. В студения сън „чудодейните клетки“ могат да съществуват десетилетия и са на разположение, когато е необходимо.

Ако искате да научите повече за съхранението на стволови клетки от пъпната връв и техния потенциал, не се колебайте да се обадите на безплатната информационна линия на +359 2 4887004 или да изискате нашата брошута!

На Световния ден на остеопорозата много събития се фокусират върху превенцията, но важно е да отбележим, че упражненията на чист въздух и здравословно хранене са основните стълбове. Здравословното хранене гарантира, че консумираме достатъчно микроелементи и витамини за мускулите, костите и ставите. Освен това, помага за поддържане на идеалното тегло и по този начин предотвратява натоварването с ненужни килограми, които увреждат опорно-двигателния апарат. Упражненията също стимулират циркулацията и по този начин спомагат за снабдяването на скелета с хранителни вещества и кислород . Спортът укрепва мускулите и костите. Слънцето пък увеличава производството на витамин D, който е важен за усвояването и използването на калций в организма. Защото само наличието на достатъчно калций осигурява силни кости.