Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

ПЕЛЕНА ЗА ЕДНОКРАТНА ИЛИ ЗА МНОГОКРАТНА УПОТРЕБА?

Всяко бебе се нуждае от пелени, но коя е правилната пелена за малкото съкровище? Идеалната пелена трябва да отговаря на много изисквания.

Всяко бебе се нуждае от пелени. Но кой от всички предлагани продукти е най-подходящ за малкото ви съкровище? Идеалната пелена трябва  да защитава добре деликатната бебешка кожа, да я пази и държи суха. Освен това, трябва да е удобна и да не замърсява околната среда прекалено много. Vita 34 ви предлага една оценка на възможностите за повиване: сравнение на еднократните и многократните пелени. Особено критични сме що се отнася до оценката на жизнения им цикъл.

ЕДНОКРАТНИ ПЕЛЕНИ

Пелените за еднократна употреба са популярни и надеждни. Като версия за еднократна употреба, те се изхвърлят в кофата за боклук. Те са лесни за употреба, така че почти всички нови родители решават за началото да изберат този вариант.

Модерните еднократни пелени са истински високотехнологичен продукт: те са много тънки и по този начин са относително леки и въпреки това имат голяма попивателна способност, като предотвратяват неприятното изтичане. Вътрешността на еднократната пелена се състои от пулпа и така наречения суперабсорбент. При контакт с течности, прахът набъбва и се превръща в хидрогел. Тези полимерни съединения обикновено са пластмаси. Умната комбинация от различни вещества гарантира, че екскрециите се абсорбират безопасно. Предимствата на еднократните пелени предразполагат много родители. Децата имат по-голяма свобода на движение при ритане и пълзене, и в крайна сметка не е нужно да се повиват толкова често.

Но там, където има много светлина, има и сянка. Пелените за еднократна употреба не блестят с добра пропускливост на въздуха, аерация. Чувствителните бебета реагират и на някои съставки, тъй като в производството на пелени за еднократна употреба често се използват белина и минерални масла (например парафин). Като резултат децата получават по-бързо възпаление и зачервяване, което педиатрите често наричат обрив от пелени.

Жизненият цикъл на пелените за еднократна употреба също е голям минус. Пелените за еднократна употреба са сложни за производство, поглъщат много ресурси и значително увеличават количеството на отпадъците. Пелените за еднократна употреба съставляват около 10% от остатъчните отпадъци на Германия. Всеки ден около осем милиона пелени се изхвърлят в боклука. Пелените се изгарят в пещи за изгаряне на отпадъци, защото не могат да бъдат рециклирани. За да се разградят в природата са нужни няколкостотин години.

Съвет от ВИТА 34 

Еко пелените за еднократна употреба буквално искат да наложат нови стандарти, когато се сравняват с конвенционалните пелени за еднократна употреба. Все повече производители  се въздържат от избелващи агенти и аромати. Някои пелени за еднократна употреба могат да се изхвърлят в контейнери за органични отпадъци или на отделни компостни купчини. 

Заключение: пелените за еднократна употреба са наистина много практични, предпазват сравнително добре и позволяват на бебето повече свобода на движението. Оценката на жизнения им цикъл обаче не е много добра.

МНОГОКРАТНИ ПЕЛЕНИ

Съвременните пелени за многократна употреба нямат почти нищо общо с пелените от времето на нашите родители. Претърпели са развитие и днес се предлагат оптимизирани решения. 

Тези пелени се оценяват високо, тъй като използват основно естествени материали. Изработени са от вълна или памук. Те са по-щадящи за кожата и дишащи. При използването им по-рядко се среща раздразнение на бебешката кожа. Благодарение на естествените материали, използваните пелени могат да се изперат. Самото повиване отнема малко повече време и изисква повече практика в началото. Тъй като пелените от плат не притежават толкова добри абсорбиращи свойства като модерни еднократни пелени, бебето трябва да се повива по-често. Също така се нуждаят от повече пространство под дрехите. Това ограничава свободата на движение на бебетата.

Някой акушерки споделят, че този вид пелени имат две основни предимства. На първо място, децата които са повивани с тези пелени свикват по-лесно с употребата на гърне. От друга страна, тъй като под тях се оставя повече
пространство, развитието на бедрото на детето е по-добро.

Голям недостатък за много родители е, че многократните пелени трябва да бъдат изпирани и изсушавани. Тези процеси отнемат повече време, вода и електричество. В допълнение родителите трябва да се заредят с по-голямо количество многократни пелени, така разходите за тях се увеличават многократно. 

Съвет от Вита34

В много страни вече съществува т.нар. услуга по почистване на многократните пелени. Служители вземат използваните памучни пелени, изпират ги и ги връщат обратно готови за употреба.

Жизненият жикъл на тези пелени е по-сложен, отколкото може да се предположи на пръв поглед. В производсвото на пелените за многократна употреба са използвани само естествените материали. Въпреки това, те трябва да бъдат почиствани. Прането в пералната машина консумира енергия и се отделят отпадни води, чиято преработка не е лека задача. Друг минус е, че стават меки само при сушене в сушилня. Сушенето на въздух, което би било добре за околната среда, обикновено ги прави груби и твърди.

Заключение: пелените от плат са по-устойчиви и е по-малко вероятно да сe появят кожни раздразнения. Бебетата обаче често трябва да бъдат преповивани, а и са ограничени в тяхната свобода на движение. Изпирането и сушенето на пелените е задача, която се пада на родителите. Процесът по почистване обаче има отрицателно въздействие върху околната среда.

Едно проучване в Обединеното кралство заключава, че оценката на жизнения цикъл на пелените от плат и пелените за многократна употреба е еднакво добра (или еднакво лоша). Това винаги зависи от гледната точка на потребителя. Има почитатели на пелените за еднократна употреба и има привърженици на пелените от плат – точно както има защитници и критици за съхранението на стволови клетки от кръвта на пъпната връв. Въпреки това, всяко семейство трябва да прецени плюсовете и минусите за себе си и да вземе решението си!