Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

ПРОБЛЕМИ С ОЧИТЕ В НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ – СTВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ СРЕЩУ ВЪЗРАСТОВО-СВЪРЗАНА МАКУЛНА ДЕГЕНЕРАЦИЯ (ВСМД)

В резолюция, през 1964 г., Конгресът на САЩ обявява 15 октомври за „Ден на белия бастун“. По-късно, през 1970, Международната федерация на слепите обявява този ден за Международен ден на белия бастун.

15 ОКТОМВРИ Е ДЕНЯТ НА БЕЛИЯ БАСТУН

В резолюция, през 1964 г., Конгресът на САЩ обявява 15 октомври за „Ден  на белият бастун“. Целта на този ден е да се подкрепят слепите хора и хората с увредено зрение, за да имат по-голяма независимост. Прокламацията е и стартов сигнал за системна ориентация и обучение за мобилност, което дава възможност на слепите и лицата с увредено зрение активно и самостоятелно да участват в движението по пътищата. Денят на бялия бастун бързо се превъръща в световен ден за действие и сътрудничество.

ВЪЗРАСТОВО-СВЪРЗАНАТА МАКУЛНА ДЕГЕНЕРАЦИЯ (ВСМД),СЕ УВЕЛИЧАВА С ДЕМОГРАФСКАТА ПРОМЯНА

Всяка година около 5000 души в Германия ослепяват поради ВСМД. Броят на пациентите се  изчислява на 50 000. През последните години броят на хората с тежки зрителни увреждания също се е увеличил. Една от причините за това е, че броят на застаряващото население се увеличава и така попада в здравните статистики. Свързаната с възрастта дегенерация на макулата е водещата причина за слепотата при пациенти над 50 години.

Дегенерацията на макулата е заболяване на ретината, което засяга жълтото петно ​​и по този начин точката на най-остро зрение. Клетките на макулата постепенно губят своята функция. Първоначално заболяването е едва забележимо. Това се дължи на лекото намаляване на централната зрителна острота. Засегнатите хора забелязват главно това, защото способността им за четене намалява. Следва и намаляването на контрастното виждане и цветното зрение. Ако се стигне до проблеми в централното зрително поле, болестта е много напреднала.

Първоначално болестта засяга поддържащите структури – така нареченият ретинов пигментен епител (RPE), Бруховата мембрана и хороидеата. При възрастовата макулна дегенерация липофусцинът се натрупва в клетките на RPE. Те се окисляват и по този начин се спира производството на белтъчини. Те нарушават функцията на RPE клетките и в крайна сметка водят до тяхната смърт. Тъй като все по-големи площи на носещите конструкции умират, фоторецепторите, разположени над тях също умират. Върху ретината се образуват белези. Така зрението намалява все повече.

РЕВОЛЮЦИОННО ЛЕЧЕНИЕ НА ВСМД ЧРЕЗ ПРИЛОЖЕНИЕ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ

Офталмолозите правят разлика между суха (атрофична) и влажна (ексудативна) дегенерация на макулата. Сухата дегенерация напредва бавно, докато влажната може да предизвика бързо влошаване на зрението. И двата вида се лекуват с различни терапевтични подходи. При влажната дегенерация се цели спиране на растежа на кръвоносните съдове в окото. При суха дегенерация трябва да се увеличи делът на макуларния пигмент. За тази цел на пациентите се предписват препарати с висока доза лутеин. Освен това, офталмолозите се опитват да намалят хомоцистеиновите нива на пациентите си с витамини В6 и В12, както и фолиева киселина, тъй като именно повишените нива на хомоцистеина се считат за причина за заболяването.

За лечение на суха ВСМД със стволови клетки вече се провеждат проучвания. Първоначално, в проучванията са използвани ембрионални стволови клетки, но с употребата им настъпват проблеми. От една страна, извличането на ембрионални стволови клетки е много спорно. От друга страна, тези клетки са програмирани за постоянно разделение. „Странстването“ им по тялото увеличава рискът от развитие на тумори. Сега терапията със стволови клетки е доразвита. Лекарите използват собствени стволови клетки. Това е процес, при който възрастните стволови клетки се филтрират от кръвта на пациентите и след това се препрограмират в лаборатория до здрави очни клетки и се размножават. На втория етап пациентът се имплантира със здрави клетки в минимално инвазивна процедура в ретината. Ако всичко върви добре, тялото приема клетките и прогресията на ВСМД спира. Първите опити все още се провеждат в контекста на така нареченото проучване на SuGAR-AMD. Целта обаче е ясна: новите възможности за лечение със стволови клетки трябва да намерят пътя си от лабораторията до ежедневната клинична практика.

НЕОНАТАЛНИ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ПРЕОПРЕДЕЛЕНИ ЗА МЕДИЦИНСКА УПОТРЕБА

Собствените стволови клетки на тялото имат сериозен недостатък: те определено не се разпознават от тялото като чужди, но вече са остарели с пациента си. Екологичните токсини и болести могат да им попречат. Също така, рискът от мутации се увеличава с напредване на възрастта, тъй като грешките при копиране могат да възникнат, ако генетичният материал се изучава постоянно. Потенциалът за разпространение, т.е. способността да се разделя, също намалява с напредване на възраст.

Въпреки това, има един източник на стволови клетки, който е „свеж“: младите неонатални стволови клетки, които могат да бъдат получени от пъпната връв на новородените. Самата кръв на пъпната връв е богата на хемопоетични стволови клетки. Те са важни за образуването на кръв, тъй като те произвеждат еритроцити (червени кръвни клетки), левкоцити (бели кръвни клетки) и тромбоцити. От друга страна, тъканта на пъпната връв съдържа особено голям брой мезенхимни стволови клетки, от които се развиват мускули, сухожилия и съединителна тъкан, но също така и кости и хрущяли. „Съкровището от пъпната връв“ може днес, непосредствено след раждането, да бъде извлечено, обработено и съхранено. В студения сън стволовите клетки се запазват за десетилетия без стареене. Ако е необходимо, те могат да бъдат размразени бързо и лесно и са също толкова гъвкави, колкото и скоро след раждането. Това прави неонаталните стволови клетки най-добрия изходен материал за медицински терапии. Има още един аргумент в полза на съхранението: могат да бъдат извлечени лесно и без риск, а процедурата е напълно безболезнена. Ако, обаче, се изтърве краткият времеви прозорец за вземането им, стволовите клетки са безвъзвратно загубени.

В продължение на много години Vita 34 работи, за да гарантира, че децата родени днес, имат съхранена собствена проба със стволови клетки. Така че по-късно, в случай на спешна нужда, всички възможности за лечение да са на разположение. За да постигнат тази цел, нашите служители никога не се уморяват да информират лекари, акушерки и семейства за потенциала на неонаталните стволови клетки и да ги образоват за съхранението на кръв от пъпна връв и/или тъкан от пъпна връв, защото за съжаление повече от 90% от пъпната връв завършва в болничния отпадък. Експертите изчисляват, че всеки седми човек може да зависи от терапията със стволови клетки по време на живота си.

Днес има повече от 80 клинични заболявания, които се лекуват с помощта на стволови клетки. Ако желаете да получите повече информация за съхранението на стволови клетки, моля свържете се с отдела за обслужване на клиенти на Cells4Good днес. Най-лесният начин да направите това е чрез обаждане  на 02/ 4887004 Нашите служители с удоволствие ще отговорят на всички въпроси, които имате за стволовите клетки.

Незрящите и зрително затруднените хора днес имат достъп до помощ, която улеснява живота и ориентацията им. Например, екранните четци четат интернет. Цветният четец помага да се подберат дрехите, тъй като устройството разпознава цветовете. Брайл позволява на незрящите хора да се потопят в света на книгите. Но дори и много страдащи да се примиряват със съдбата си и да овладяват отлично ежедневието си, остава разбираемото желание да видят света веднъж по един добър и колоритен начин. Те искат да знаят в кои цветове блести изгрева и колко синьо може да бъде морето. Стволовите клетки имат потенциала да възстановят зрението на незрящите хора.