Тъканна Банка №1 В Германия! Безплатна консултация със специалист пон-пет от 9:00 до 17:00

ТЕРАПИЯ СЪС СТВОЛОВИ КЛЕТКИ МОЖЕ ДА ИЗЛЕКУВА ЕНДОМЕТРИОЗА

Гинеколозите наричат доброкачествения растеж на лигавицата на матката извън матката като ендометриоза.

Гинеколозите наричат доброкачествения растеж на лигавицата на матката извън матката като ендометриоза. Въпреки, че е второто най-често срещано гинекологично състояние и според експертите около 40 000 жени го развиват всяка година, много от засегнатите жени дори не знаят правилната диагноза. Но ендометриозата е крайно неприятна, тъй като болките по време на цикъл не са единствения симптом за наличието й. Тя може също да бъде причина за безплодието и по този начин да направи невъзможно сбъдването на желанието за създаване на потомство . Наскоро американски учени обявиха, че са намерили начин успешно да лекуват ендометриозата със стволови клетки.

В медицинската терминология, ендометриум се нарича маточната лигавица, като се преобразува всеки месец, по време на цикъла. След оплождането на яйцеклетката, бластоцистът се загнездва в маточната лигавица. С имплантацията, или така наречената нидация, започва бременността. Ако яйцеклетката не е оплодена или ако бластоцистът не е успешен, ендометриумът не е необходим. Тялото отблъсква ендометриума през следващия период. Менструалният период е предназначен да гарантира, че новата маточна подплата може да се формира отново в новия цикъл, като осигурява най-доброто възможно и напълно функционално „място за гнездене“ за ембриона.

Според някои изчисления една от десет жени в детеродна възраст (между 15 и 49 години) страда от ендометриоза.
Причината 40 до 60 % от жените с тежки менструални болки, да страдат от тях е именно ендометриозата. При непреднамерено бездетни жени делът на пациентите с ендометриоза е 20 до 30 %.

ЕНДОМЕТРИОЗАТА Е БОЛЕЗНЕНА, ХРОНИЧНА БОЛЕСТ

При пациенти с ендометриоза, лигавицата на матката се образува в матката, но  расте и извън нея (дори в съседните органи). Например, на яйчниците и перитонеума често могат да се образуват цистоподобни израстъци. При някои пациенти обаче ендометриозата се появява и в червата, в белите дробове или в пикочния мехур и води до множество проблеми.

Въпреки че това са доброкачествени тъканни израстъци, възможно е появата на маточната лигавица на грешните места да предизвиква неприятни симптоми.  Организмът се опитва да отблъсне разпръснатата в тялото маточна лигавица. Въпреки това, тя не може просто да бъде „изхвърлена“ отвън. Това причинява вътрешно кървене, което води до възпаление, което от своя страна може да доведе до образуване на рани.

ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА ЕНДОМЕТРИОЗАТА ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ИЗВЕСТНИ

За съжаление, науката не успява да открие причините за появата на ендометриозата. Смята се, че при някой пациенти, ендометриумът не се сработва правилно с хормоните, отговорни за женския цикъл. Освен това, слоестата структура на маточната лигавица изглежда играе важна роля. Най-ниският слой образува т.нар. базалис. “Изхвърлянето“ на маточната лигавица се контролира от женския хормон прогестерон. Базалисът реагира на този хормон. Въпреки това, този слой обикновено остава след менструалния период, тъй като от базалисът в следващия цикъл, се развива новата маточна лигавица.

Клетките на базалиса имат висок потенциал за пролиферация. Това е едновременно проклятие и благословия. Само по този начин женският организъм осигурява всеки месец свежа маточна лигавица, а от там и най-добрите възможни условия за забременяване. Въпреки това, високата степен на разделяне също води до опасност клетките на базалиса да се размножават твърде много. Механизмът, който би трябвало да осигури бързото развитие на новата лигавична мембрана, става бумеранг в ендометриозата. При пациенти с ендометриоза, част от базалите също се разпадат през периода. Базалисните фрагменти могат да се установят извън матката и да образуват болезнени израстъци и сраствания.

КЪМ ТОЗИ МОМЕНТ, САМО НЯКОЙ ОТ СИМПТОМИТЕ НА ЕНДОМЕТРИОЗАТА МОГАТ ДА БЪДАТ ОВЛАДЯВАНИ

Досега лечението на ендометриоза може да окаже влияние само на отделни симптоми, но не и на причините. Големите израстъци в корема могат да бъдат премахнат хирургично. Хормоналната терапия успява да намали болезнените израстъци извън матката, а от там и да предотврати появата на нови такива. Но хормоналната терапия предотвратява и правилното изграждане на ендометриума в матката. При жени, които се подлагат на подобни терапии липсва цикъл. Докато пациентите не искат да имат деца, тази форма на терапия е подходяща за тях. За жени, които искат да имат деца, обаче, това не е опция.

В Северозападния университет в Илинойс (САЩ) лекарите са предприели важна стъпка в лечението на ендометриозата. Те искат да се справят с корена на проблема. За целта се използват стволови клетки.

В БЪДЕЩЕ, СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ В ЛЕЧЕНИЕТО НА ЕНДОМЕТРИОЗАТА

В лабораторни условия изследователите са отгледали клетки от лигавицата на матката от плурипотентни стволови клетки. Плурипотентните стволови клетки са истински „джакпот“ и са голяма надежда за регенеративната медицина. Те могат да се диференцират в почти всеки тип клетка. Това прави плурипотентните стволови клетки идеален изходен материал за целенасочено тъканно инженерство в лабораторни условия. Японецът Shin’ya Yamanaka 2006 открива процедура за превръщането на нормални клетки от тялото в така наречените индуцирани плурипотентни стволови клетки (накратко: iPS клетки) Препрограмирането на стволови клетки отваря разнообразни нови възможности за медицината. Например, възможно е да се получат iPS клетки от кожни клетки на пациенти с ендометриоза, които селективно да се првърнат в клетки на лигавицата на матката. Тези тъканно-инженерни култивирани клетки по-късно ще бъдат трансплантирани в матката на жените. Надеждата на учените е, че тези клетки на ендометриума, получени от стволови клетки, ще се държат „нормално“ и ще реагират правилно на хормона прогестерон, така че ще се избегне разграждането на базалните клетки. Както при здрава жена, клетките ще останат на правилното място – в матката.

Използването на индуцирани плурипотентни стволови клетки има решаващо предимство пред дарените стволови клетки: Клетките, отглеждани в лабораторията, се разпознават от имунната система на жените като свои собствени клетки и следователно не се атакуват както с чужди клетки. Следователно рискът от реакция на отхвърляне е почти нулев.

ОСТРАТА БОЛКА ПО ВРЕМЕ НА ЦИКЪЛ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ПОРОЧЕН КРЪГ

Въпреки че изследванията за лечение на ендометриозата в Илинойс са значително напреднали, остават много въпроси. Въпреки това, това е добра новина за всички пациенти с ендометриоза, защото много страдащи прибягват до аналгетици поради продължаващата, силна болка по време на менструалния период. Те не само имат странични ефекти, но също така проправят пътя за аналгетична зависимост.

Към този момент, първите резултати са получени от лабораторни тестове. За регулаторно одобрение, терапията за ендометриоза със стволовите клетки, трябва да демонстрира ефикасност и безопасност при стандартизирани клинични изпитвания.

МЛАДИТЕ ДИНАМИЧНИ НЕОНАТАЛНИ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ СА ИДЕАЛНИЯТ ИЗТОЧНИК ЗА МЕДИЦИНАТА НА УТРЕШНИЯ ДЕН

Индуцираните плурипотентни стволови клетки, получени от възрастен организъм имат голям недостатък. Изходният материал е остарял с пациента. Геномът може да е повреден от болести, фактори на околната среда или радиоактивно излъчване. Въпреки това, има един източник на стволови клетки, който е млад, жизненоважен и много гъвкав: стволовите клетки от пъпната връв взети веднага след раждането, се съхраняват и изпращат в „студен сън“. Благодарение на процеса на съхранение стареенето на клетките е в застой. Ето защо е много важно да не се изпуска краткият времеви прозорец за вземане на стволовите клетки от пъпната връв веднага след раждането. По този начин възможността за използване на изключителния потенциал на така наречените неонатални стволови клетки става реална.

Затова, ние от Vita 34 считаме, че нашата мисия е да образоваме бъдещите родители за възможните приложения на стволови клетки и да ги подтикваме не само да се информират своевременно преди раждането за съхранението на кръв и тъкан от пъпна връв, но и да вземат съзнателно решение за себе си и своето семейство. Ако финансовите аспекти са определящи при взимането на решението, Vita 34 може да ви предложи индивидуални планове.

Много е лесно!  Обсъдете възможностите с нашия отдел за обслужване на клиенти, защото всяко дете, трябва да има шанса да получи собствен запас от стволови клетки!